Musik er i sandhed en vidunderlig og mærkværdig ting.
Vores hjerner kan ‘svinge i takt’ til et nummer, vi rigtig godt kan lide, og tonerne kan aktivere hele følelsesregisteret - vi kan bruge musikken som en motivation, når vi træner, og til at filtrere tankemylderet fra, når vi skal sove.
Videnskabsfolk forsker i disse år på livet løs i musikkens forunderlige verden, og hvordan vores hjerner reagerer på den - og Videnskab.dk dækker selvfølgelig alle de nyeste opdagelser.
Læs med hér og bliv klogere på en af menneskehedens helt store passioner!
Musik kan ikke bare bruges som et værktøj i mange af livets gøremål - det kan også spille en central rolle i selve skabelsen af vores identitet.
For mange af os kan bestemte numre tage os med tilbage i tiden og fremkalde stemninger og minder, vi næsten havde glemt. Dermed kan musik blive nøglen til den fortælling, vi har om os selv. Forskningen peger på, at det særligt er den musik, vi hører, fra vi er 10 til vi er 30, der forbliver definerende for vores selvfortælling.
Men hvad styrer egentlig, hvad det så er for nogle sange, der bliver definerende for os - hvorfor kan vi godt lide netop den musik, vi godt kan lide?
Det er ikke helt til at sige, men forskningen peger på en sammenhæng mellem musiksmag og personlighed. Det kan du læse mere om i artiklen ‘Er musiksmag medfødt?’