WALL-E-satellit skal renskure rummet
Amerikanske forskere arbejder på at udvikle en ny satellit, der skal rydde op i rummets skrot. Satellitten skal spinne som en snurretop og slynge rumskrot ned mod Jorden, men uden at bruge voldsomt meget energi.

Filmen om den lille oprydningsrobot WALL-E forudser, at Jorden om få år vil være ubeboelig på grund af alt det skrald, vi mennesker efterlader. 

Men filmen rammer faktisk ikke helt ved siden af - i virkelighedens verden er vi godt i gang med at gøre det mere end svært at manøvrere ud i verdensrummet.

Der er nemlig blevet efterladt så meget rumskrot i kredsløb om Jorden over årene, at satellitter og sonder skal bruge masser af unødig energi for at undgå at kollidere med små objekter.

Selvom Solen fjerner en del rumskrot, anslås det, at der er cirka 250.000 affaldsdele, som er større end en patron, og som bevæger sig mange gange hurtigere. Hvis man tæller småstumper ned til en millimeter med, er der flere hundrede millioner.

Nu har en forskningsgruppe fra Texas A&M University har sat sig for at finde en løsning på problemet.

Læs også: Space X' græshoppe-rumraket slår tidligere rekorder

Satellit skal sende skrot mod Jorden

Forskernes drøm er at skabe en satellit, som de kalder TAMU Space Sweeper Sling-Sat (4S), og som kan samle rumskrot op og sende det i retning mod Jorden, så det brænder op i atmosfæren på vejen.

Idéen er, at satellitten skal kunne bruge de fritsvævende rumskrotdeles momentum til at slynge sig selv videre. Det kan være med til at holde satellittens energiforbrug nede, som beskrevet i videoen øverst i artiklen.

Læs også: Hvad blev der af den russiske meteor?

Rumskrottet består blandt andet af døde satellitter, raket-trin og kollisionsstumper. Rumagenturer forsøger at minimere omfanget af vragdele og skrot i rummet, ved for eksempel at styre satellitter mod Jorden inden de løber tør for energi.

Nogle gange dør satellitterne dog så pludseligt, at det ikke er muligt at bringe dem ned. Det var for eksempel tilfældet med den otte tons tunge satellit Envisat, der pludselig blev tavs, og nu tordner rundt i rummet uden for kontrol.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.