Voyager 2 i problemer
NASA-ingeniører prøver netop nu at løse et problem med datatransmissionen fra rumsonden Voyager 2, der befinder sig ved Solsystemets yderste grænse.

Her en kunstners illustration af, hvordan NASAs rumsonde Voyager 2 udforsker den yderste grænse af heliosfæren, den magnetiske 'boble' rundt om solsystemet, som dannes af solvinden (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Her en kunstners illustration af, hvordan NASAs rumsonde Voyager 2 udforsker den yderste grænse af heliosfæren, den magnetiske 'boble' rundt om solsystemet, som dannes af solvinden (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Der er knas med den ene af NASA's to identiske Voyager-sonder.

Siden den 22. april har der været fejl i de videnskabelige data, Voyager 2 har sendt tilbage til Jorden, så forskerne ikke kan afkode sondens målinger. Ingeniører fra NASA arbejder på at finde fejlen, så sondens målinger igen kan bruges.

Heldigvis ser det ud til, at sonden i sig selv har det godt. Ingeniørerne formoder, at problemet ligger i det system, der formatterer de videnskabelige data inden de sendes til Jorden. Søstersonden Voyager 1 er på alle fronter i fin form.

Længst væk fra solen

Voyager-sonderne blev opsendt for næsten 33 år siden - nærmere bestemt d. 20. august og 5. september 1977. Selvom det var Voyager 2, der blev sendt først af sted, overhalede Voyager 1 hurtigt dens tvilling, og den er nu det menneskeskabte objekt, der er kommet længst væk fra Solen. Netop nu befinder Voyager 1 sig 17,0 mia. km fra Solen, mens Voyager 2 'kun' er nået ca. 13,8 mia. km væk fra vores stjerne.

Voyager-sonderne blev oprindelig designet til en fire år lang mission, hvor de skulle undersøge Solsystemets to største planeter, Jupiter og Saturn. Således fløj Voyager 1 forbi Jupiter i marts 1979 og Saturn i november 1980. Voyager 2 passerede Jupiter og Saturn i hhv. juli 1979 og august 1981.

Da Solsystemets planeter stod i en sjælden, gunstig position og sonderne var i fin form, blev missionen dog forlænget, så Voyager 2 kunne flyve forbi både Uranus og Neptun. Sonden fløj forbi Uranus i januar 1986 og Neptun i august 1989 og leverede de hidtil bedste næroptagelser af de to gaskloder, deres måner og ringsystemer.

Enestående mulighed

Voyager 1 og 2 befinder sig nu ved Solsystemets yderste grænse og de to rumsonder er således en enestående mulighed for direkte at undersøge denne fjerne egn af vores planetsystem. Der er derfor god grund til at krydse fingre for, at NASA-ingeniørerne får løst problemet med Voyager 2's datatransmission.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker