Vildt: 3D-printer skal bygge månebaser
Forskere undersøger nu mulighederne for at bruge 3D-printere til at bygge månebaser ved brug af Månens egne materialer. Projektet skal bruges til at reducere arbejdet og logistikken fra Jorden.

Mulighederne er næsten uendelige med 3D-printere.

Det understreger et nyt rumfartsprojekt fra the European Space Center (ESA), der netop nu undersøger mulighederne for at benytte en 3D-printer til at bygge månebaser ved brug af Månens egne materialer.

»Man har tidligere formået at producere større strukturer ved brugen af 3D-printere. Vores forskere undersøger nu, om teknologien også kan bruges til at bygge en base på Månen,« siger lederen af projektet, Laurent Pambaguian, i en pressemeddelelse fra ESA.

Sammen med finansielle sponsorer har forskerne bag projektet designet basen i formen af en kuppel og med en struktur, der kan beskytte astronauter mod mikrometeoroider og stråling fra rummet.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om det banebrydende projekt.

Månebase kan printes på en uge

Månebasens design er skabt ud fra tanken om, at 3D-printeren skal benytte sig af de lokale materiale, der findes på Månen.

»3D-printeren har potentialet til at printe månebaserne, og på den måde kan vi reducere logistikken fra Jorden af. Med de nye muligheder kan internationale rum-organisationer overveje at benytte sig af teknologien i lignende missioner,« siger Scott Hovland fra ESA's human spaceflight-team i samme pressemeddelelse.

Den nuværende printer, som bruges til forskningsprojektet, kan bygge cirka to meters bygning på én time.

Forskerne bag projektet vurderer, at den næste generation af 3D-printere vil være så effektiv, at de vil kunne bygge cirka 3,5 meter i timen, hvilket betyder, at en hel bygning kan stå færdig på en uge. 

Kompakt printer er klar i 2015

Månebaseprojektet er ikke det eneste 3D-printer-projekt, ESA har gang i.

Allerede i 2015 er det planlagt, at organisationen skal transportere en mindre 3D-printer til den internationale rumstation ISS. Det vil være første gang, at Europa får en 3D-printer ud på rumstationen.

3D-printeren er designet i Italien, og planen er, at den skal sendes afsted til ISS i det første halvår af 2015.

»POP3D Portable On-Board Printer er en lille 3D-printer, der ikke behøver voldsomt meget strøm eller administration,« forklarer Luca Enrietti, der har været med til at udvikle den kompakte printer, i en pressemeddelese.

Det tager cirka en halv time for POP3D at producere en enkelt plastikdel. Planen er, at de udprintede dele skal returneres til Jorden og sammenlignes med identiske dele printet på Jorden.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk