Vi føler med robotter
Når vi ser en dyrelignende robot blive udsat for vold, aktiveres de samme områder i hjernen, som når vi ser, at andre mennesker har det skidt. Vores følelsesmæssige bånd til robotterne er også dokumenteret i mange andre sammenhænge.

Ifølge tyske forskere viser mennesker empati for robotter. (Foto: Kai Schreiber)

Ifølge tyske forskere viser mennesker empati for robotter. (Foto: Kai Schreiber)

Robotter er ved at blive en stor del af vores hverdag. Intelligente støvsugere og smartphones, som svarer på tiltale, er på vej ind i vores hjem, og stadig mere avancerede modeller bliver præsenteret for verden. Men hvad føler vi egentlig for disse mekaniske skabninger?

Et tysk forskerteam fra the University of Duisburg Essen har lavet to studier, som ser på menneskers empati for robotter. De fandt, at de samme dele af hjernen aktiveres, når vi bliver præsenteret for billeder, hvor robotter eller mennesker bliver udsat for venlighed eller vold.

»Et af målene med nuværende robotforskning er at udvikle robotiserede følgesvende, som kan etablere et langvarigt forhold til en menneskelig bruger, da robotter kan være nyttige, fordelagtige værtøj,« fortæller Astrid Rosenthal-von der Pütten, hovedforfatteren af studiet, i en pressemeddelelse.

Mens en stor del af forskningen i forholdet mellem menneske og maskine indtil nu har forsøgt at udvikle modeller af følelser hos robotter, ser disse studier på, hvordan vi selv opfatter robotternes følelser, og om vi i det hele taget reagerer følelsesmæssigt på dem.

Målte blodgennemstrømning i hjernen

I det første af de to studier så 40 deltagere en video af en lille dinosaurformet robot. Robotten blev enten behandlet på en kærlig måde eller udsat for vold. Under fremvisningen af videoen målte forskerne deltagernes reaktioner, og lige efter at have set videoen blev de spurgt om, hvad de følte.

Deltagerne rapporterede ikke kun om at føle negative følelser, når robotten blev mishandlet, de viste også en stigende hjerneaktivitet under visningen af den negative video.

I den anden undersøgelse brugte forskerne fMRI for at måle deltagernes reaktion. fMRI-målinger registrer aktivitet i hjernen ved at måle, hvor blodgennemstrømningen stiger i hjernen.

I dette forsøg så 14 deltagere på skift en robot, et menneske og en ubevægelig genstand blive behandlet enten på en kærlig måde eller på en voldelig måde.

Kærlig behandling af både robotten og mennesket resulterede i samme hjerneaktivitet i det limbiske system, noget der tyder på, at behandlingen fremkaldte lignende følelsesmæssige reaktioner.

Mennesker kan knytte sig til robotter

Det limbiske system er et område i hjernen, som regulerer autonome funktioner som åndedræt og blodtryk, og er også af betydning for emotionelle reaktioner.

Også da robotten og mennesket blev udsat for voldelige handlinger, registrerede forskerne aktivitet i ens dele af det limbiske system.

Ændringerne var dog tydeligere under visningen af videoen af mennesket.

Der findes flere eksempler på, at mennesker kan blive følelsesmæssigt knyttet til robotter.

I fjor skrev forskning.no om robotsælen PARO, som beroligede rastløse demente. Og tidligere i år præsenterede svenske forskere robotkatten robocat, som de mente kunne øge livskvaliteten hos demente.

»Mennesker er ganske tilbøjelige til at tillægge intention til andre objekter,« fortæller Robert Biegler, lektor ved psykologisk institut ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim).

»Vores kriterier, for hvad vi opfatter som objekter med intentioner, er brede, men det er centralt, at bevægelserne virker selvdrevne.«

Han fortæller videre, at denne tilbøjelighed kan forklares ud fra et evolutionsmæssigt standpunkt.

Her kan du selv se den stakkels dinorobot få en hård medfart i en video fra forsøget. (Video: LiveScience)

»Mennesker har en tendens til at bevæge sig ind i ukendte habitater, hvor vi kan møde arter, vi ikke har set før. Så er vi afhængige af at have mekanismer, som genkender opførsel, som kan have egne intentioner,« forklarer han.

Pile med en intention

Dermed holder det ikke, at vi genkender og kan sætte os ind i menneskers, eller arter vi allerede kender, intentioner. I stedet bliver bevægelse og opførsel vigtige markører for, om et objekt er noget, vi bør forholde os til eller ej.

Objekterne behøver ikke engang at være i nærheden af at ligne arter, vi er vant til.

»Mennesker kan til og med tillægge abstrakte geometriske former intentioner,« fortæller Robert Biegler.

I et internationalt studie fra 2004, med forskere fra blandt andet UCLA og Max Planck-instituttet i Tyskland, fik to personer til opgave at flytte en rød og en sort pil, som om disse jagede, sloges, flirtede, forfulgte, vogtede eller legede. Andre deltagere så så en video af disse pile og identificerede pilenes intentioner baseret på bevægelserne alene.

Forsøgets deltagere bestod både af tyske voksne og børn og voksne fra Shuar-stammen fra Ecuador, noget som ifølge forfatterne af studiet kan tyde på, at evnen til at tyde intention fra bevægelse kan være en universel del af den menneskelige psyke.

Ofrer livet for robotter

Der findes også eksempler på, at ekstreme oplevelser kan knytte mennesker til robotter.

Peter Singer, en forsvarsanalytiker fra the Brookings Institution fortæller i en artikel på LiveScience.com om, hvordan militære robotter, som er udviklet til alt andet end kærlige bånd, alligevel bliver hengivne partnere for soldaterne.

Han har skrevet bogen ’Wired for War: The Robotics Evolution and Conflict in the 21st Century’ fra 2009, om droidernes rolle i krig.

Peter Singer giver flere eksempler på soldater, som knytter stærke bånd til robotterne i deres afdeling – specielt i bomberydningsgrupper, hvor fjernstyrede robotter hjælper med at deaktivere bomber.

Han beskriver blandt andet en soldat, som med tårer i øjnene spørger en mekaniker, om han kan sætte Scooby Doo sammen igen. Forsikringer om, at soldaten får en ny robot, hjælper ikke, han vil kun have Scooby Doo.

»Det lyder måske dumt, men man må huske, at denne soldat har været igennem den mest psykologiske ødelæggende oplevelse, som findes, nemlig krig,« fortæller Peter Singer.

»Robotten har reddet hans liv igen og igen.«

Peter Singer fortæller også om en soldat, som løb 50 meter under kraftig fjendtlig ild for at redde en faldet robot.

Flere militære grupper har til og med givet deres robotter medaljer for heltemod og militære begravelser.

Fra sælrobotter til plejehjem og til militære droner i krig. Venskabet med vores mekaniske venner ser ud til at være kommet for at blive.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk