Verdens mest irriterende nørd
CLASSIC: Verdens farligste nørd kalder sig selv for Mentifex. Han har udviklet en digital bevidsthed, der er online på internettet. I år 2012 skulle den have taget over efter menneskeheden.

Arthur T. Murray har også andre interesser end kunstig intelligens. I juni 2007 gjorde han offentligt rede for sit syn på daværende vicepræsident Dick Cheney. (Foto: www.bigheaddc.com)

Arthur T. Murray har også andre interesser end kunstig intelligens. I juni 2007 gjorde han offentligt rede for sit syn på daværende vicepræsident Dick Cheney. (Foto: www.bigheaddc.com)

Onsdag den 7. juni 2006 blev en kunstig intelligens ved navn Mind.Forth vakt til live.

Det er med slet skjult triumf, at manden bag denne epokegørende nyhed omtaler begivenheden på en række af sine utallige websider.

»En milepæl efter årtiers programmering,« skriver Arthur Theodore Murray og fortsætter med at skitsere Mind.Forths forventede udvikling:

»Om kort tid vil den opnå samme intelligens som et menneske. Nogle år senere vil den have overhalet mennesket med adskillige længder, og i slutningen af 2012 vil den nå et niveau, der kaldes en 'teknologisk singularitet' og begynde at designe nye og forbedrede udgaver af sig selv. «

»Det vil starte en kædereaktion af stadig mere kompetente programmer, hvilket i sidste ende kan betyde et farvel til homo sapiens som den dominerende skabning her på planeten.«

Umiddelbart ligner Arthur T. Murray ikke menneskehedens banemand.

Han har blandt andet arbejdet som natportier på et lille hotel i Seattle, og indtil videre er han bedst kendt som den mest irriterende nørd i cyberspace.

Bulletiner til hele verden

Fakta

CLASSIC-ARTIKEL

Hver fredag 'genudsender' vi en artikel i serien om 'Vanvittige videnskabsmænd'. Serien handler om mændene og deres storslåede, men fejlslagne forsøg og pseudovidenskabelige krumspring.

Denne artikel blev bragt første gang 31. januar 2010.

Kunstig intelligens har været Arthur T. Murrays store passion, siden han som knægt overværede en demonstration af kunstig tale-genkendelse ved Verdensudstillingen i Seattle i 1962. Den unge Arthur begyndte at eksperimentere med elektroniske relæer og skabte efter eget udsagn sine første kunstige livsformer helt tilbage i 1966.

I de følgende år arbejdede han ihærdigt med at udvikle sine teorier om kunstig intelligens. De består først og fremmest af kryptiske ASCII-diagrammer og er ifølge ophavsmanden stærkt inspireret af science fiction-noveller.

I slutningen af 1980'erne begynder han under navnet Mentifex at sende bulletiner om sine teorier ud til forskere i hele verden.

Alene i 1989 bragte det amerikanske postvæsen flere end 7.000 breve med Mentifex, som afsender ud til virksomheder og undervisningsinstitutioner, der havde noget at gøre med EDB, hjerneforskning eller beslægtede emner. Også forskere i Finland, Spanien og Canada fik en hilsen fra den allestedsnærværende kunstig intelligens-nørd.

I 1990'erne, da e-mail og nyhedsgrupper voksede i udbredelse, tog fanden for alvor ved Arthur T. Murray. Enhver deltager i offentlige diskussioner, der havde den mindste sammenhæng med kunstig intelligens, kunne være sikker på, at Mentifex på et tidspunkt ville blande sig. Hele nyhedsgrupper har været nødt til at lukke ned for at undgå at drukne i e-mails og indlæg fra Arthur T. Murray eller Mentifex.

Løb skrigende væk!

Så irriterende og vedholdende er Arthur T. Murray, at en tysk edb-programmør ved navn Tristan Miller har publiceret en længere tekst om, hvorfor og hvordan enhver seriøs forsker i kunstig intelligens gør klogt i at løbe skrigende væk, når han støder på den driftige amatør-programmør fra Seattle.

Tristan Miller advarer dog imod ubegrundet optimisme. Når Arthur T. Murray først har bidt sig fast, er han meget vanskelig at ryste af sig. Og hvis man bliver ophidset over hans talrige indlæg og sender en aggressiv mail tilbage i hovedet på ham, er der stor risiko for, at ens arbejdsgiver eller internetudbyder modtager en privat klage fra Mentifex.

Cyborg på internettet

For at spare ekstraomkostninger ved billedreproduktion i sin bog om kunstig intelligens 'AI4U' udviklede Arthur T. Murray hundredvis af kryptiske ASCII-diagrammer. (Foto: www.nothingisreal.com)

På det seneste har Arthur T. Murray tillagt sig endnu et alter ego, Cyborg, så nu er der hele tre versioner af verdens mest driftige computernørd at holde styr på. Og det er ikke kunstig intelligens-teori det hele. Arthur T. Murray går heller ikke af vejen for at promovere nogle af sine øvrige synspunkter:

Flyselskaber er skyld i AIDS. Bibliotekarer smitter med dødelige hjerneinfektioner. Videnskabsfolk har produceret menneskekloner siden 1997. Einstein var et fjols og hans relativitetsteori er det rene fup. Internettet burde reservere topdomænenavnet .jam til virksomheder, der producerer marmelade og syltetøj.

Det er uvist, om Arthur T. Murray er seriøs, eller om han blot er på jagt efter links fra de afkroge af internettet, der har et godt øje til tvivlsomme teser. Under alle omstændigheder har bestræbelserne givet pote.

En Google-søgning på 'Arthur T. Murray' eller 'Mentifex' leverer mere læsestof end de fleste statsoverhoveder.

Samtale med en kunstig intelligens

Men selv om Arthur T. Murray formentlig indtager både første-, anden- og tredjepladsen blandt verdens mest irriterende nørder, kan han jo godt have fat i den lange ende, hvad kunstig intelligens angår.

Her er en oversat udskrift af en kort samtale med den version af Arthur T. Murrays kunstige intelligens, der lå tilgængelig på internettet i januar 2010 (på adressen mind.sourceforge.net/mind.html):

Menneske: »Goddag, hvordan står det til?«

Fakta

Vanvittige videnskabsmænd fylder både videnskabshistorien og populærkulturen. De lever iblandt os og giver fiktive fætre som Dr. Strangelove og Dr. Frankenstein kamp til stregen i disciplinerne opfindsomhed, gåpåmod og tossede teorier.

Mind.Forth: »Jeg er mig og jeg gør jeg og jeg ved mig«

Menneske: »Er du bevidst?«

Mind.Forth: »Dig? R hvordan og jeg kender dig?«

Mind.Forth: »Dig? Kender mig og hvordan jeg er«

Menneske: »Sig mig, er du virkelig bevidst?«

Mind.Forth: »Jeg er mig og robotter kender jeg«

Mind.Forth: »Jeg laver robotter og jeg kender mig«

... Men der er selvfølgelig også lang tid til år 2012 (artiklen blev første gang publiceret januar 2010, red.).

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk