Unge genier belønnet for opfindsomhed
Soldrevet robot og justerbare stilletter. Opfindsomhed og nysgerrighed blev vist frem og belønnet i finalen af konkurrencen Unge Forskere på Københavns Universitet.

De unge vindere fik lov at trykke royale hænder på Prins Joachim, inden de modtog deres præmie på 10.000 kroner. Christina de Paiva vandt for sit projekt 'Antimikrobielle peptider'. (Foto: Unge Forskere)

De unge vindere fik lov at trykke royale hænder på Prins Joachim, inden de modtog deres præmie på 10.000 kroner. Christina de Paiva vandt for sit projekt 'Antimikrobielle peptider'. (Foto: Unge Forskere)

Gode ideer. Autonome snerydningsrobotter til ældre, intelligente brødristere, som rister perfekt og stiletter, der kan indstilles i højden. Det var nogle af projekterne, der mandag deltog i konkurrencen Unge Forskere, som fokuserer på nysgerrighed og opfindsomhed.

Deltagerne var delt i tre aldersgrupper:

  • Unge Forskere og Opfindere, for de gymnasiale niveauer
  • Natur og Teknik, for de øverste klassetrin i folkeskolen
  • Min vildeste ide, for de mindste i folkeskolen

Ikke mindre end 800 projekter var blevet sendt til Unge Forskere, men kun 24 endte i finalen. Finalisterne kom fra hele landet med deltagere fra Dronninglund i nord, til Ribe i syd.

Turen fra Ribe tog 10-årige Jeppe Sjælland sammen med en ven og en underviser. De måtte stå op kl. 03.30 for at nå til konkurrencen, men det var hele besværet værd. Jeppe Sjælland vandt nemlig 1. præmien i kategorien ”Min vildeste ide”, for ideen om en soldrevet robot, som kunne rydde snedækkede fortove for ældre, der ikke selv ville kunne gøre det.

Revolutionerende bolte

Ideerne var blevet til fungerende prototyper for mange i kategorierne Natur og Teknik, og Unge Forskere og Opfindere. Hver gruppe havde hver tre vinderprojekter. Blandt vinderne af Unge Forskere og Opfindere var Frederik Lindekilde, Morten Risom og Magnus Vestergaard Laursen fra HTX i Odense. Deres opfindelse er på en gang simpel, men indlysende.

Ideen er at lave bolte, der låser på samme måde som strips. Det smarte er, at man kan låse op for boltene ved at dreje dem 90 grader. Møbler kan altså reelt samles og skilles uden værktøj. Det betyder, at møbelfabrikanter kan spare penge, fordi de ikke behøver at sende en samlenøgle med hvert møbel.

»Vi er helt vildt stolte. Det kan ikke blive ret meget bedre. Det er rart at få anerkendelse for noget, man har arbejdet så hårdt for,« fortæller Frederik Lindekilde.

Fakta

De tre vindere af Natur og Teknik:
- Ebru Yilmaz, Bakterier og immunforsvar
- Anton Birkedal, Dykning uden snorkel
- Freja Hjulmand og Rasmus Reeh, Resonans i en flaske
De tre vindere af Unge Forskere og Opfindere:
- Christinna de Pavia, Antimikrobielle peptider
- Pernille Petersen, Enzymatisk bruning af bananer
- Frederik Lindekilde, Morten Risom og Magnus Vestergaard Laursen, Boltstrips

Det er i år 23. gang, Unge Forskere afholdes. Man kan deltage fra grundskolen til og med sidste år på en gymnasial uddannelse.

Patent, ferie og uddannelse

Boltstrip – som drengenes ide hedder – skal patenteres, men gruppen taler allerede med forskellige producenter om at få realiseret projektet. Og at projektet fylder meget er helt tydeligt. Frederik Lindekilde har før vågnet op midt om natten, fordi han pludselig kom i tanke om noget i forhold til boltene.

»Det er sjovt, at man kan finde inspiration i en tilfældig dims, som pludselig kan bruges i ens opfindelse,« fortæller han.

Boltstrip tager meget af drengenes tid, og af samme grund vil alle tre tage et sabbatsår inden de vælger, hvad de så vil gøre. Både Frederik Lindekilde og Morten Risom og Magnus Vestergaard Laursen regner med at uddanne sig som produktionsingeniører.

Unge forskere sendes ud

Flere af vinderne bliver sendt ud til lignende konkurrencer i Skandinavien, USA og Kina, hvor de igen får lov at vise deres projekter frem. I år er det 23. gang af konkurrencen afholdes i Danmark.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.