Tilbage til fremtiden: Læs om virkelighedens tidsrejser, hoverboards og flyvende biler
I dag, 21. oktober 2015, er dagen, hvor Marty McFly ankommer til byen Hill Valley i Doc's ombyggede DeLorean. Videnskab.dk har samlet en række artikler, der vil give dig lyst til at sætte farten op til mindst '88 miles per hour'.

»Great Scott!« Virkelighedens år 2015 kan ikke på alle punkter leve op til det fiktive Hill Valley i filmen fra 1989. (Foto: Universal Pictures)

»Great Scott!« Virkelighedens år 2015 kan ikke på alle punkter leve op til det fiktive Hill Valley i filmen fra 1989. (Foto: Universal Pictures)

 

Hvis byen Hill Valley havde eksisteret i virkeligheden, så ville den ganske snart få besøg fra 1985.

Da Marty McFly (Michael J. Fox) rejste til fremtiden i filmen 'Tilbage til fremtiden del II', stod der nemlig 21. oktober 2015 på instrumentbrættet i den DeLorean, som Doctor Emmett Brown (Christopher Lloyd) havde ombygget til en lettere utilregnelig tidsmaskine.

Dagen er mange steder blevet kaldt 'Back to the Future Day', og i anledning af, at fremtiden omsider er blevet til nutid, kan du her danne dig et overblik over, hvordan det står til med et par af de fantastiske opfindelser, som du kan se i de klassiske film.

Samtidig kan du også få en forsmag på, hvad du kan forvente dig af den ikke helt så fjerne fremtid. Du kan endda læse om et studie, hvor amerikanske forskere har undersøgt, om de kan finde spor efter virkelige tidsrejsende - på Facebook! God fornøjelse.

Se virkelighedens hoverboards

Hvis du går og savner dit helt eget hoverboard, er der godt nyt. Den amerikanske virksomhed Arx Pax kunne allerede i 2014 vise en video af et ægte hoverboard, der uden problemer kan bære et voksent menneske på op til 140 kg.

Datoen var indstillet til 21. oktober 2015 i Doc's ombyggede DeLorean, der fungerede som tidsmaskine, når den nåede 88 mph - omkring 142 kilometer i timen. (Foto: Universal Pictures)

Tidligere i år kom det japanske firma Lexus så på banen; de havde bygget en hel skatepark til deres egen version af hoverboardet, der damper dramatisk af flydende nitrogen. Det gør det dog ikke for effektens skyld, men mest fordi hoverboardet skal holde en konstant temperatur på minus 197 grader Celsius for at holde sig svævende.

Det japanske firma optog også en video, hvor de lod en gruppe unge skatere lege med den højteknologiske opfindelse.

Som du måske kan ane ud fra de to videoer, er der dog endnu et stykke vej til, at du selv kan gå ud og købe et hoveboard, der er helt magen til Martys.

 

'Transformer' fungerer som flyvende bil

Hvis du ikke er så meget til hoverboards, kommer du næppe til ligefrem at mangle transportmuligheder i fremtiden – i hvert fald ikke hvis det står til den amerikanske milliardær og iværksætter Elon Musk.

Foruden at have stiftet bilfirmaet Tesla Motors og rumfartsselskabet SpaceX, pusler den 44-årige milliardær med transportsystemet 'Hyperloop', der skal transportere amerikanerne afsted med 1.300 kilometer i timen i kilometerlange rør.

Nike har lovet at sætte et parti af Martys sko fra 'Tilbage til fremtiden del II' til salg sidst i 2015. Foreløbig lader de selvsnørende sko dog vente på sig. (Foto: Universal Pictures)

Eller hvis du blev mere betaget af Doc's flyvende bil, kan du i stedet tage et kig på den slovakiske AeroMobil, der skal på markedet i 2017.

Den transformers-lignende blanding af bil og flyvemaskine er i modsætning til Doc's DeLorean gudskelov ikke baseret på atomar fusionsteknologi, men anvender en ganske almindelig propel og forbrændingsmotor for at holde sig i luften.

 

Robotteknologien stormer fremad

I stedet for at gøre oprør mod naturen, er meget af fremtidens teknologi også begyndt af efterabe den naturlige verden. Du kan for eksempel se en video af en hel unik form for drone, der bevæger sig igennem luften, ligesom en vandmand svømmer igennem vandet.

Eller du kan se den temmelig mærkværdige 'cyborg-kakerlak', der er halvt maskine og halvt kakerlak, og som måske en dag kan bruges som redningsarbejder i katastroferamte områder.

Hvis du gyser ved tanken om at blive reddet af et cyborg-insekt, kan du også se et galleri fra en konkurrence mellem verdens bedste redningsrobotter, der blev afholdt af det amerikanske Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) i sommer.

Michael J. Fox blev diagnosticeret med Parkinsons sygdom i 1991 og er siden blevet en talsperson for andre mennesker, der lider af sygdommen. (Foto: 20 minutos)

En del af disse robotter tager mennesket som forbillede og går på to ben, selvom en video fra konkurrencen kan dokumentere, at det bestemt ikke gør det lettere for dem at holde balancen.

 

Er der tidsrejsende på Facebook?

Måske er du mere interesseret i, hvad fremtiden betyder for mennesker end for robotter. I så fald kan du også læse om, hvor vi forventer, at evolutionen kan bringe os hen i fremtiden. Vi bliver nemlig ikke nødvendigvis højere eller smukkere, fortæller en dansk forsker.

Til gengæld er det temmelig sikkert, at lægevidenskaben vil blive ved med at opnå nye mirakler. Du kan for eksempel læse om, hvorfor du i fremtiden nok vil foretrække, at det er en robot frem for et menneske, der udfører din operation.

Eller du kan læse om en lovende genterapi, som måske en dag kan hjælpe Michael J. Fox og andre, der lider af Parkinsons sygdom, som forårsager muskelstivhed, rysten og ødelægger balancen.

Måske er det nærmere tanken om en tidsrejse, der tiltaler dig ved 'Tilbage til fremtiden'-filmene. I så fald bliver du måske skuffet, for mange forskere mener, at tidsrejser - i hvert fald tilbage i tiden - er umulige

Nogle forskere er dog anderledes optimistiske. I 2014 satte de sig ligefrem for at lede efter spor fra skjulte tidsrejsende, hvis de skulle være kommet til at afsløre sig selv på for eksempel Facebook

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk