Tankeoverførsel mellem mennesker er en realitet
Via internettet er det lykkedes forskere fra University of Washington at overføre tanker fra én person til en anden. En vild, men ikke farlig milepæl, siger forskerne.

Med en hjelm på hovedet lykkedes det 12. august 2013 Rajesh Rao, forsker på University of Washington, at overføre en tanke til sin kollega Andrea Stocco via internettet. Andrea Stocco sad på den anden side af campus, og Rajesh Raos tanke udløste en reaktion i hans hjerne, så hans finger trykkede på en knap.

Vi har brugt klichéen før, men nu kommer den lige igen: Det lyder som noget fra en science fiction-film. Men den er altså god nok: Tankeoverførsel fra et menneske til et andet er en realitet.

Forskere fra Duke University har tidligere bevist, at det kunne lade sig gøre at telepatere mellem to rotter, men Rao og Stocco tog den lige et syvmilesskridt videre.

Læs også: Rotter samarbejder ved hjælp af tankeoverførsel

Tankeoverførsel virker kun under optimale forhold

Tanken om, at et menneske ikke alene kan sende tanker ind i hovedet på en anden, men også udløse en bevægelse, er umiddelbart skræmmende. Men ifølge forskerne skal vi ikke frygte, at vi i fremtiden vil blive ufrivilligt 'fjernstyret' eller tankelæst af andre.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at forsøget blev udført under komplet optimale forhold.

Rajesh Rao sad i en stol i et laboratorium med en hat fyldt med elektroder på hovedet. Hatten var koblet op til en såkaldt elektro-encefalografi-maskine, bedre kendt som EEG. Den opfangede hans hjernes elektriske aktivitet.

På den anden side af campus sad Andrea Stocco ligeledes mageligt i en stol. Han havde en lilla badehætte på hovedet, som var indstillet til at stimulere det område i hjernen, der kontrollerer håndbevægelser.

Rao skulle spille et computerspil, hvor han koncentrerede sig om at bevæge højre pegefinger uden dog at gøre det i virkeligheden. I den anden ende af de sammenkoblede badehætter bevægede Stoccos højre pegefinger sig ufrivilligt og trykkede på en knap. Tanke overført!

Stocco beskriver ifølge en pressemeddelelse fra University of Washington tankeoverførslen som et ufrivillig tic. Forskerne kunne hverken se eller høre hinanden under forsøget.

Ingen nye opfindelser brugt i tankeoverførsel

Både teknikken bag EEG og stimuleringen af neuroner i bestemte områder af hjernen er kendte teknologier, som bruges dagligt i forskningens verden.

Det nye ved at overføre tanker var at skrive computerkoden, som oversatte elektriske signaler i én hjerne til signaler, der stimulerer det rette center i en anden hjerne.

Nu er det forskernes plan at forsøge at overføre mere komplekse tanker til større grupper af individer, men de understreger, at der er grænser for, hvad man rent faktisk kan sende fra hjerne til hjerne.

Det er forskernes drøm, at teknikken mange år fra nu kan bruges i nødstilfælde - for eksempel som hjælp til en person der ikke er uddannet pilot, men skal lande et fly.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk