Spirit kommer ikke fri
Mars-roveren Spirit sidder uhjælpeligt fast i Mars-sandet, og nu har NASA opgivet at få den fri. Fremover skal Spirit fungere som en stationær forskningsstation.

Teknikerne fra NASA forsøgte at befri Spirit med udgangspunkt i en model af Mars-roveren i en sandkasse. Men det lykkedes ikke. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Det var et forsøg værd, men det lykkedes ikke: NASA kunne ikke få Mars-roveren Spirit fri af det sand, som den kørte fast i for ni måneder siden.

Teknikerne fra NASA kunne godt få Spirit til at bevæge sig nogle ganske få centimeter, men mere blev det altså ikke til. Og fremover vil Spirit blive, hvor den er.

Men det betyder ikke, at Spirit afskrives fuldstændig. I de kommende år vil robotten fungere som en stationær forskningsstation. Og den kan stadig bruges til spændende forskning og for eksempel give informationer om Mars' indre.

Hvad rummer Mars?

Mars roterer nemlig ikke fuldstændig stabilt. Der er små ujævnheder i rotationen, og de skyldes forhold i kernen af planeten. Med en stationær forskningsstation som Spirit kan ujævnhederne måles ganske nøjagtigt, og så kan forskerne måske finde ud af, om Mars har en fast eller en flydende kerne.

Spirit kan selvfølgelig også fortsætte med at analyse den omkringliggende Mars-sand, og robotten kan måle, hvordan vejret skifter på planeten.

Mars-roveren er dog ikke helt færdig med at bevæge sig, for den skal helst vippes en smule, så solpanelerne bedre kan fange det sollys, der giver energi til Spirit. Det vil de kommende uger gå med.

NASA's beslutning betyder i øvrigt, at vi nu har svaret på spørgsmål nr. 4 i vores nytårsquiz. Nej, det lykkedes ikke NASA at få Mars-bilen Spirit fri af sandet.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud