Smartphones slører grænsen mellem arbejde og fritid
Det mobile internet stormer frem i Danmark og vil inden for de næste få år byde på bedre og hurtigere adgang til de tilbud, der findes på nettet. Men det gør os ikke nødvendigvis så allestedsnærværende, som man kunne frygte.

Hurtigere og mere effektiv adgang til internettet fra mobiltelefonen betyder ikke nødvendigvis, at grænsen mellem arbejde og privatliv bliver opløst. (Foto: Colourbox)

Hurtigere og mere effektiv adgang til internettet fra mobiltelefonen betyder ikke nødvendigvis, at grænsen mellem arbejde og privatliv bliver opløst. (Foto: Colourbox)

Internet til mobiltelefoner er en af de teknologier, der i en ny rapport fra konsulentbureauet McKinsey er blevet udpeget til at være en af de 12 teknologier, der kan komme til at have størst betydning for samfundet de kommende år.

Herhjemme i Danmark har vi længe været dækket af et nogenlunde velfungerende 3G-netværk.

Med hurtigere 4G-forbindelser bliver adgangen til internettet endnu hurtigere og bedre. Det vil gøre muligheden for at tjekke mails og måske tage en enkelt hastesag fra arbejdet nemmere, selvom man sidder i sommerhuset.

Men betyder det så rent faktisk, at din chef hele tiden vil kunne få fat i dig, og at du derfor bliver dårligere til at skelne mellem arbejde og fritid, som man måske kunne frygte?

Svaret på det spørgsmål er ikke helt lige til, for der ligger to modstridende poler og trækker i hver deres retning.

På den ene side ligger der et forventningspres fra arbejdsgiverne om, at man er tilgængelig. På den anden side ønsker de fleste at kunne bevare en opdeling mellem deres arbejde og deres privatliv.

Forbedringer på det mobile internet slører grænserne

Knud Erik Skouby, forsker i telekommunikation ved Aalborg Universitet, mener, at vi potentielt stadig har muligheden for at skelne mellem de to sider af vores liv, men det bliver sværere at trække linjen op.

»Hvor det før var toplederne, der var tilgængelige hele tiden, har det spredt sig længere og længere ud. Der ligger en forventning fra både arbejdsgivere og kollegaer om, at vi er tilgængelige. Den skarpe adskillelse bliver mere og mere en saga blot for de fleste typer jobs.«

Ifølge Knud Erik Skouby ligger der et forventningspres fra både den enkelte medarbejder og arbejdsgiverens side om, at det skal være muligt at kunne få fat i hinanden hele tiden.

En ret stor gruppe mennesker kører alt ind under en traditionel formel, hvor man har et normalt arbejdsliv. Den gruppe vil ikke have, at arbejdet griber ind i fritiden.

Rasmus Helles

Det forventningspres vokser i takt med, at vi får nemmere adgang til internettet, uanset hvor vi befinder os, mener han.

»I 2016 vil vi være dækket af det nye 4G-netværk i 90 procent af Danmark. På det tidspunkt kan du sidde i dit sommerhus og have lige så god forbindelse til nettet som på kontoret og behøver ikke afbryde din ferie for at ordne en hastesag,« forklarer Knud Erik Skouby.

De fleste skelner alligevel skarpt mellem arbejde og fritid

Bare fordi muligheden for at gøre sig tilgængelig over for sin arbejdsgiver er der, er det ikke ensbetydende med, at vi faktisk gør det, mener Rasmus Helles, forsker i mediesociologi ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

Ifølge Rasmus Helles bliver det ganske vist muligt at være allestedsnærværende – men kun hvis vi ønsker at være det.

»Nogle typer af mennesker skelner strengt mellem, hvornår de er på arbejde, og hvornår de dyrker deres fritid – og de to ting, vil de ikke blande sammen. For andre derimod er grænserne mellem arbejde og fritid mere slørede. Det vil også afspejle sig i brugen af de digitale medier,« siger han og understreger, at det er nødvendigt at se på den enkelte persons måde at leve på, da den er afgørende for, hvordan man vælger at indrette hverdagen i forhold til, hvornår man er på arbejde, og hvornår man har fri.

Vi ser forskellige muligheder i medietilbuddene

»Mange vælger faktisk bevidst at gøre sig utilgængelige i løbet af dagen, fordi de ikke vil have forstyrret deres hverdag,« siger Rasmus Helles og fortsætter:

»Alt efter, hvem man er, så ser man forskellige muligheder i de medietilbud, der findes. Så man vil også vælge den brugsmåde, der passer til ens egne præferencer, og den måde man lever sit liv på,« slutter han.

På trods af, at vi ønsker at kunne dele vores liv op i arbejde og fritid tyder noget altså på, at det kan blive sværere, selvom det lykkes for nogle.

Dels fordi vi selv er med til at skabe en forventning om, at vi kan arbejde, når der er behov for det. Det er blandt andet muligt, når vi har en mobiltelefon, som kan forsyne os med internet til at tjekke mails og arbejde væk fra kontoret, med os overalt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk