Internet til mobiltelefoner er en af de teknologier, der i en ny rapport fra konsulentbureauet McKinsey er blevet udpeget til at være en af de 12 teknologier, der kan komme til at have størst betydning for samfundet de kommende år.
Herhjemme i Danmark har vi længe været dækket af et nogenlunde velfungerende 3G-netværk.
Med hurtigere 4G-forbindelser bliver adgangen til internettet endnu hurtigere og bedre. Det vil gøre muligheden for at tjekke mails og måske tage en enkelt hastesag fra arbejdet nemmere, selvom man sidder i sommerhuset.
Men betyder det så rent faktisk, at din chef hele tiden vil kunne få fat i dig, og at du derfor bliver dårligere til at skelne mellem arbejde og fritid, som man måske kunne frygte?
Svaret på det spørgsmål er ikke helt lige til, for der ligger to modstridende poler og trækker i hver deres retning.
På den ene side ligger der et forventningspres fra arbejdsgiverne om, at man er tilgængelig. På den anden side ønsker de fleste at kunne bevare en opdeling mellem deres arbejde og deres privatliv.
Forbedringer på det mobile internet slører grænserne
Knud Erik Skouby, forsker i telekommunikation ved Aalborg Universitet, mener, at vi potentielt stadig har muligheden for at skelne mellem de to sider af vores liv, men det bliver sværere at trække linjen op.
»Hvor det før var toplederne, der var tilgængelige hele tiden, har det spredt sig længere og længere ud. Der ligger en forventning fra både arbejdsgivere og kollegaer om, at vi er tilgængelige. Den skarpe adskillelse bliver mere og mere en saga blot for de fleste typer jobs.«
Ifølge Knud Erik Skouby ligger der et forventningspres fra både den enkelte medarbejder og arbejdsgiverens side om, at det skal være muligt at kunne få fat i hinanden hele tiden.
En ret stor gruppe mennesker kører alt ind under en traditionel formel, hvor man har et normalt arbejdsliv. Den gruppe vil ikke have, at arbejdet griber ind i fritiden.
Det forventningspres vokser i takt med, at vi får nemmere adgang til internettet, uanset hvor vi befinder os, mener han.
»I 2016 vil vi være dækket af det nye 4G-netværk i 90 procent af Danmark. På det tidspunkt kan du sidde i dit sommerhus og have lige så god forbindelse til nettet som på kontoret og behøver ikke afbryde din ferie for at ordne en hastesag,« forklarer Knud Erik Skouby.
De fleste skelner alligevel skarpt mellem arbejde og fritid
Bare fordi muligheden for at gøre sig tilgængelig over for sin arbejdsgiver er der, er det ikke ensbetydende med, at vi faktisk gør det, mener Rasmus Helles, forsker i mediesociologi ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.
Ifølge Rasmus Helles bliver det ganske vist muligt at være allestedsnærværende – men kun hvis vi ønsker at være det.
»Nogle typer af mennesker skelner strengt mellem, hvornår de er på arbejde, og hvornår de dyrker deres fritid – og de to ting, vil de ikke blande sammen. For andre derimod er grænserne mellem arbejde og fritid mere slørede. Det vil også afspejle sig i brugen af de digitale medier,« siger han og understreger, at det er nødvendigt at se på den enkelte persons måde at leve på, da den er afgørende for, hvordan man vælger at indrette hverdagen i forhold til, hvornår man er på arbejde, og hvornår man har fri.
Vi ser forskellige muligheder i medietilbuddene
»Mange vælger faktisk bevidst at gøre sig utilgængelige i løbet af dagen, fordi de ikke vil have forstyrret deres hverdag,« siger Rasmus Helles og fortsætter:
»Alt efter, hvem man er, så ser man forskellige muligheder i de medietilbud, der findes. Så man vil også vælge den brugsmåde, der passer til ens egne præferencer, og den måde man lever sit liv på,« slutter han.
På trods af, at vi ønsker at kunne dele vores liv op i arbejde og fritid tyder noget altså på, at det kan blive sværere, selvom det lykkes for nogle.
Dels fordi vi selv er med til at skabe en forventning om, at vi kan arbejde, når der er behov for det. Det er blandt andet muligt, når vi har en mobiltelefon, som kan forsyne os med internet til at tjekke mails og arbejde væk fra kontoret, med os overalt.