Smartphones skal hjælpe videnskaben
Videnskaben skal være bedre til at bruge de nye teknologier som smartphones og geografiske databaser som Google Maps og Foursquare, mener en amerikansk forsker.

»Inspirationen fra digital kunst kan give os nye muligheder inden for forskningen,« mener Mimi Sheller, der er professor i sociologi og direktør for Center for Mobilities Research and Policy ved Drexel University, USA.

Hun var hovedtaler på en konference om mobile teknologier på IT-Universitetet i København i sidste uge.  

Et af hendes budskaber var, at videnskaben kan finde inspiration til nye metoder i digital kunst. 

Sheller undersøger i øjeblikket, hvordan digitale kunstnere bruger de teknologiske muligheder til events eller til at skabe politisk bevidsthed om emner. 

Eksempelvis mærkede en gruppe kunstnere frivilliges skrald, så man kunne følge skraldets rute via internettet.

Og kunstneren John Craig Freeman har skabt et virtuelt kort over mexicanske migranter, der er døde langs grænsen til USA.

Shelllers forskning handler blandt andet om at finde ud af, hvordan kunstnernes metoder kan anvendes inden for forskning. 

Ryst din mobil

Et godt eksempel er kunstprojektet Loca, hvor kunstnerne kommunikerede via bluetooth med tilfældige forbipasserende, der havde indstillet deres mobil sådan, at deres lokation var synlig for andre på mobilnetværket. 

De tilfældigt forbipasserende fik først beskeden: »Vi har i øjeblikket svært ved at registrere din position: Ræk venligt din mobil op i luften og ryst den.«

Derefter begyndte de at modtage beskeder, der fortolkede deres geografiske data.

»Du gik forbi en blomsterbutik og tilbragte 30 min. i en park. Er du forelsket?« kunne en besked lyde.

Samme setup kunne være brugt til videnskabeligt studie af, om folk er bevidste om, at deres geografiske data kan være offentligt tilgængelige, mener Mimi Sheller. 

»Forskere ville på den måde kunne undersøge, hvordan folk oplever at bliver tracket, hvor bevidste de er om det - og om de synes, det er et problem,« siger hun.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede