Skanning afslører mystiske, varme områder i Keopspyramiden
En varmeskanning af Keopspyramiden har afsløret mystiske varmefølsomme områder på pyramidens østlige side. Ingen ved endnu, hvad der gemmer sig i, på eller bag de varmefølsomme punkter.

Ved solopgang og solnedgang ændrer stenene på Keopspyramidens østlige side normalt temperatur med mellem 0,1 og 0,5 graders celcius. Men ved et mystisk område er temperaturændringen på hele seks graders celcius. (Illustration: HIP Institute / Phillipe Bourseiller)

Ved solopgang og solnedgang ændrer stenene på Keopspyramidens østlige side normalt temperatur med mellem 0,1 og 0,5 graders celcius. Men ved et mystisk område er temperaturændringen på hele seks graders celcius. (Illustration: HIP Institute / Phillipe Bourseiller)

Selvom Keopspyramiden fra det store pyramidekompleks i Giza blev bygget for omkring 4.500 år siden, gemmer den stadig på uforklarede mysterier.

Nu har varmeskanninger af Keopspyramiden afsløret, at et område på pyramidens østlige side på bestemte tidspunkter af dagen varierer omkring seks grader Celcius mere end sine omgivelser.

Det fortalte den egyptiske minister for oldsager, Mamdouh al-Damaty, ved en pressekonference ifølge Jyllands Posten.

»Forskerne har konkluderet, at pyramiderne afgiver flere varme-uregelmæssigheder både om morgenen, når stenene bliver varmet op, og om aftenen når de atter nedkøles,« sagde Mamdouh al-Damati under pressekonferencen.

Du kan se en video, der viser, hvordan forskerne kom frem til deres resultat, øverst i artiklen. Du kan også læse om projektet, som fundet er gjort i forbindelse med, i artiklen 'Arkæologer vil scanne Egyptens pyramide for skjulte skatte'.

Stenene burde ændre temperatur i samme tempo

Her illustreres varmeskanningerne af Keopspyramiden - vær opmærksom på, at videoen afspilles automatisk og selv skifter videre til en ny video. (Video: csmonitor.com)

Når stenene bliver opvarmet af Solen om morgenen og nedkølet om aftenen, burde de også ændre temperatur i samme tempo - i hvert fald hvis de alle består af det samme materiale. Men hvis pyramiderne består af forskellige materialer, vil nogle dele af pyramiderne blive opvarmet eller nedkølet hurtigere end andre.

Den specielle varmesignatur kan derfor være tegn på, at der gemmer sig en ukendt passage eller et rum bag en væg i pyramiden.

»Denne uregelmæssighed er virkelig temmelig imponerende, og den er lige foran os, i jordhøjde,« siger Mehdi Tayoubi til Huffington Post. Han har grundlagt Heritage Innovation Preservation Institute, som har foretaget skanningerne af pyramiderne.

Forskerne bruger en kombination af infrarød termografi, muon-radiografi og 3D-rekonstruktion til at kigge ind i pyramiderne. 

Særlig forbindelse mod øst

Det giver god mening, at uregelmæssigheden befinder sig på den østlige side af pyramiden, da den på mange måder var pyramidens 'fokuspunkt' og vender ud mod adskillige større templer og gravsteder, fortæller egyptolog Beth Ann Judas fra University of Pennsylvania til Huffington Post.

Et kort over hvor uregelmæssigheden blev fundet. Keopspyramiden kaldes også Khufu's Pyramide eller Den Store Pyramide i Giza. (Illustration: HIP Institute / Phillipe Bourseiller)

»Nilen var øst for pyramiden, og næsten alle ville have nærmet sig pyramiden fra øst. Pyramiderne har også en forbindelse til Solen, og kulten omkring guden Ra, i oldtidens egyptiske religion,« uddyber Beth Ann Judas.

Den nye opdagelse er udsprunget af Scan Pyramids-projektet, der forløber til og med 2016. I Scan Pyramids-projektet bruger forskere moderne skanningsteknik til at undersøge adskillige pyramider ved Giza, samt Den Bøjede Pyramide og Den Røde Pyramide ved Dahshur i Egypten.

»Tanken er, at vi vil finde et svar på pyramidernes mysterium. Et lignende forsøg blev gjort for 30 år siden, men dette er det første project på globalt niveau, der anvender den nyeste teknologi til at kigge ind i pyramiderne,« fortæller Mehdi Tayoubi til International Business Times.

Du kan se en officiel præsentationsvideo af Scan Pyramids-projektet i videoen her:

Den officielle præsentationsvideo af Scan Pyramids-projektet. (Video: HIP Institute)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.