Store børn er ikke sikret på bagsædet
Den traditionelle selepude er hurtigt på vej ud af bilerne og erstattes af store autostole med ryg og sidestøtte. Alligevel kommer de store børn stadig meget til skade.

Det er ikke kun godt, at autostolene i dag dominerer blandt de største børn, mener forsker. (Foto: Colourbox)

Det er ikke kun godt, at autostolene i dag dominerer blandt de største børn, mener forsker. (Foto: Colourbox)

Børn under fire år bør sidde i en bagudvendt autostol til småbørn. Her er eksperterne enige. Og husk altid, at hvis småbørnsautostolen står i passagerforsædet, skal airbaggen slås fra.

Forskerne i børnesikring er også enige om, at børn op til cirka 12 år bør sidde på deres eget sæde i bilen. Men bør de sidde på en enkelt selepude eller en stor autostol med ryg og omfattende sidebeskyttelse rundt om hovedet - hvilket er det, de fleste forældre køber nu til dags?

Internationale eksperter i børnesikring har lige mødtes i Göteborg for at drøfte den nyeste viden om børn i biler. Her kom det frem, at der faktisk findes fordele ved at bruge enkle selepuder uden ryg til de største børn frem for reelle autostole.

En del af problemet er, at denne gruppe børn ofte ikke vil sidde i de store autostole, og at sædet derfor droppes helt.

Børn fra 4 til 12 år

Forskerne undrer sig blandt andet, fordi nedgangen i autoskader blandt børn mellem 4 og 12 år ikke har været så stor som forventet – til trods for den stadig mere omfattende sikring af børn i bilen.

Fakta

Ifølge de danske regler skal børn under 135 cm anvende særligt sikkerhedsudstyr, som passer til barnets højde og vægt. Samtidig er der tekniske krav til udstyret, idet det skal være godkendt og mærket med ECE 44-03 eller 44-04.

Kilde: Havarikommissionen for Vejtrafikulykker

Det fortæller Lotta Jakobsson, professor ved Chalmers tekniske højskole i Göteborg.

Vil du have fat i en simpel, lille selepude i dag, bliver du nok nødt til at gå op på et loft eller i en genbrugsbutik for at lede. I børneudstyrsforretningen findes de næsten ikke længere.

»Udviklingen skyldes selvfølgelig, at forældre vil barnets bedste og forsøger at sikre børnene så godt som muligt i bilen. Men udviklingen er sket, uden at forskerne er taget med på råd,« mener Lotta Jakobsson, som også arbejder med børnesikkerhed for Volvo.

Stopper med at bruge stolene for tidligt

To ting gør hende skeptisk over for tanken om, at de simple selepuder skrottes til fordel for de store autostole.

»Mange af de lidt større børn, som er begyndt i skole, synes det er barnligt at sidde i de store autostole. Resultatet bliver desværre, at mange børn helt stopper med at sidde i eget sæde, flere år før de fylder 12,« siger Lotta Jakobsson.

Hele 25 procent af norske børn sidder så forkert fast i bilen, at det kan føre til alvorlige eller dødelige skader ved en ulykke. Her ligger den øverste sele korrekt, over skulderen. Den nederste sele ligger også korrekt, over hofte/ben. (Foto: Colourbox)

Det er en uheldig udvikling, fordi avancerede simuleringer af børn i trafikulykke, foretaget hos Volvo og Chalmers i Göteborg, helt tydeligt viser, at også de større børn bliver sikret meget bedre i en bil, hvis de kommer højere op, end de gør i et ordinært bilsæde.

»At barnet kommer højere op fra sædet giver en meget højere sikkerhed for barnet. Specielt i kombination med bagsædeairbag og andre sikkerhedssystemer i moderne biler. Dette opnår forældrene også ved hjælpe af en selepude.«

Svensk ulykkesstatistik bekræfter det, forskerne ser i deres crash-laboratorier.

Statistikken viser, at børn op til 12 år klarer sig dårligere i ulykker end yngre børn i alderen 4 til 8 år. Det sætter forskerne i sammenhæng med, at de større børn oftere ikke sidder på et eget sæde i bilen.

Råd: Hav begge til rådighed

Det andet, som gør Lotta Jakobsson og hendes kolleger skeptiske over for de store autostole med ryg er, at disse sæder bringer de større børn frem i sædet. Ved en kollision reduceres dermed afstanden til sædet og medpassagererne foran, og det kan faktisk være med til at øge risikoen for hovedskader.

Fakta

I Danmark har Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, HVU, undersøgt 23 ulykker med børn i bilen. På baggrund af denne undersøgelse giver HVU disse anbefalinger om selepuder:

- Bagudvendt autostol kan beskytte børnene endnu bedre. I konkrete ulykker med mindre børn under fire år ville bagudvendt udstyr have reduceret skaderne. Derfor skal børn vende bagud længst muligt.

- Hoved- og sidestøtte giver bedre beskyttelse af børnene. Der er også eksempler på lidt større børn, som kunne beskyttes bedre ved ulykkerne. Her ville selepuder med hoved- og sidestøtte mindske skaderne ved at give støtte til barnets hoved og krop i kollisionen.

- Barnet skal med, når forældre køber sikkerhedsudstyr, og det skal være nemt at montere udstyret. HVU anbefaler, at forældre tager barnet med, så udstyret passer til barnets højde og vægt.

Kilde: Ritzau

»Børn sidder meget mere sikkert i en bil i dag, end de gjorde for kun 10 år tilbage. Når børn bliver alvorligt skadet i en bil i dag, ser vi af statistikkerne, at det først og fremmest drejer sig om hovedskader. Derfor er det hovedskaderne, vi nu retter søgelyset mod.«

Meget rastløse børn og børn, der sover i bilen, bør fortrinsvis sidde i sæder med beskyttelse ved siden af hovedet. Men andre børn, som samtidig også er lidt ældre, kan godt sidde på en almindelig selepude, råder Lotta Jakobsson.

Et konkret råd fra forskeren til forældre med børn i alderen 4 til 12 år er at have både en stor autostol og en mindre selepude til rådighed. Nægter barnet at sidde i den første, så vil også selepuden give meget bedre sikkerhed for barnet i bilen end intet sæde. I hvert fald på kan hovedreglen være, at barnet sidder på selepuden på kortere ture.

38 % sidder forkert fast

I en forundersøgelse fra et norsk forskningsprojekt slår forskere fast, at alvorlige skader på børn ofte skyldes, at barnet er sikret på en forkert måde i bilen. I en anden undersøgelse fandt forskerne, at hele 38 procent af norske børn er forkert sat fast. I undersøgelsen, som blev udført sammen med Utrykningspolitiet (UP) fandt forskerne, at:

  • Børn bliver sat forkert fast med seler/bælter
     
  • Børnesæderne er sat forkert fast i bilen
     
  • Bagage og løse genstande i bilen ligger forkert.

Hvis du vil vide mere om, hvordan man bruger autostolene korrekt, så se grafikken Korrekt montering af autostol efter vægtklasse på Autostol.dk.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk