Selvhjulpne robotter vil erobre verden
Fleksible robotter, der kan tilpasse sig menneskelige omgivelser, vil i nær fremtid være en realitet – verden vil forandre sig med stormskridt

I en børnehave i Odense danser og løber børn på en måtte, der reagerer på børnenes bevægelser. (Foto: Center for Playware)

Klap i hænderne eller vær skræmt.

I løbet af de næste ti år vil robotter træde ind i vores hjem, på sygehusene, plejehjem og i institutioner. Om du er ung eller gammel, vil robotten blive din gode ven. Som legetøj, praktisk hushjælp eller vigtigt genoptræningsmiddel.

Sådan lyder det fra en af verdens førende robotforskere, professor Henrik Hautop Lund, Center for Playware, der 1. januar 2009 flytter sit forskningscenter til Danmarks Tekniske Universitet for at intensivere den internationale forskning.

Robotten ser dig

»Robotteknologien står foran en ny æra. Vi vil ikke længere kun se traditionelle robotter, der er sat i verden til at udføre én bestemt funktion, for eksempel ved samlebåndet i fabrikshallen,« siger Henrik Hautop Lund. Han taler i den sammenhæng om den selvhjulpne robot.

»Med en selvhjulpen robot mener jeg en robot, der er i stand til at tilpasse sig det miljø, som den indgår i. Den vil være fleksibel og omstillingsparat, så den ikke blot kan udføre én type opgave i ét bestemt miljø, men derimod være i stand til at respondere på nøjagtig de omgivelser, som den befinder sig i,« siger han.

Fakta

VIDSTE DU

En robot kan defineres som en programmerbar maskine, der autonomt udfører en mangfoldighed af opgaver.

En robots adfærd adskiller sig fra et computerprogram ved, at den kan interagere og respondere på de fysiske omgivelser gennem sensorer og effektorer.

Som eksempel nævner han robotlegetøj, der kan interagere med barnet. Tilpasse sig barnets udviklingsstadie og kompetencer, så det møder barnet på rette niveau. Eller robotstøvsugeren, der kan finde ud af, hvordan den skal gå til hånde, afhængigt af om den færdes på trægulv eller gulvtæppe.

»I industrien vil det også betyde store forandringer. Hidtil har man indrettet fabrikken og produktionsapparatet efter robottens evner. Men fremover vil det være muligt at tilpasse robotten til den enkelte fabrik,« siger han.

Udviklingen er i gang

Den danske robotprofessors forudsigelser er ikke grebet ud af den blå luft. På Center for Playware er det således allerede lykkedes at skabe prototyper af robotter - både som legetøj og som hjælpemiddel til genoptræning af hjertepatienter.

I en odenseansk børnehave danser og løber børn på en blinkende måtte, der responderer på børnenes bevægelser. Og på Svendborg Sygehus er teknologien målrettet hjertepatienter. Her får de individuel fysisk genoptræning, hvor de ligeledes bevæger sig efter lyd og lys tilpasset den enkeltes individuelle niveau.

»Velfærdsteknologi er internationalt set blevet en stor disciplin. I USA ser vi en sundhedsindustri, der satser stort på 'Games for Health' - robotspil til fremme af sundheden,« fortæller Henrik Hautop Lund og forklarer om baggrunden:

Robotterne kan bruges til genoptræning af hjertepatioenter. (Foto: Center for Playware)

»Alle vil gerne sundhed, men spørgsmålet er, hvordan vi gør det. Her viser det sig, at vi med robotter kan skabe legende rammer, der motiverer til genoptræning hos for eksempel fysioterapeuten.«

Aktive robotter

Legen som motivationsfaktor er derfor også en overordentlig vigtig faktor i forskningen på Center for Playware. Humanister og legetøjsforskere leverer væsentlige input til robotingeniørerne om legens nutidige væsen.

»Legekulturen har forandret sig gennem de seneste årtier. Børn motiveres gennem medier og interaktive spil, og kan vi omsætte den viden til robotter, der modsat computeren, responderer på personen og stimulerer til aktivitet, kan det få stor betydning i sundhedsvæsenet, blandt andet i fedmekampen,« siger robotprofessoren.

Fru Jensen skal også med

Udover at skabe fleksible og omstillingsparate robotter er en væsentlig udfordring at få dem gjort brugervenlige.

»Allerede i dag har vi stærke tekniske løsninger, men generelt er de ikke til at betjene for hr. og fru Jensen,« siger Henrik Hautop Lund.

Fakta

VIDSTE DU

Robotter klassificeres ofte i industrirobotter og servicerobotter.

Servicerobotter inkluderer robotter til professionel service, f.eks. på sygehuse og i landbruget, og robotter til privat service, f.eks. rengøring, havearbejde og underholdning.

Den amerikanske computergigant Bill Gates har beskrevet det således, at robotteknologien i dag befinder sig på det stadie, hvor computerteknologien stod for 30 år siden. Gode tekniske løsninger, men ingen brugervenlighed.

Og mens computere i dag er i alle hjem og benyttes i alle tænkelige sammenhænge, så er det den udvikling robotteknologien vil gennemgå over de næste ti år og dermed være med til at forandre vores verden på samme måde som it-teknologien, vurderer Henrik Hautop Lund.

»I dag mangler robotter generelt det brugervenlige niveau - den såkaldte lette interface. Når den dimension kommer med, vil robotter blive allemandseje på samme måde, som computeren er i dag,« forudser robotforskeren.

Menneske eller teknologi

Robotforskningens hastige udvikling, hvor målet er at skabe robotter med menneskelignende egenskaber - med Henrik Hautop Lunds ord robotter, der kan tale, røre og blinke - rejser spørgsmålet, om vi fremover vil se egentlige robot-mennesker.

På det punkt skitserer den danske robotprofessor to forskellige retninger inden for robotforskningen.

I asiatisk sammenhæng er udgangspunktet at skabe såkaldte humanoide robotter, robotter der kommer så tæt på det menneskelige udtryk som muligt.

I skandinavisk forskning er udgangspunktet for udviklingen af en robot spørgsmålet: Hvad er det for en opgave, den skal løse?

Professor Henrik Hautop Lund (Foto: Center for Playware)

»For os er det ikke et mål i sig selv, at robotten skal ligne mennesket. Man kan sige, at vi er mere optaget af, hvad det er for en funktion robotten skal udføre frem for dens udtryk. Men da robotterne skal være lege- og hjælperedskaber for mennesker, er det naturligvis også helt afgørende for os, at vi hele tiden studerer interaktionen mellem mennesket og robotten,« siger han.

Om Henrik Hautop Lund

Professor Henrik Hautop Lund blev sidste år nomineret til den internationale forskningspris for verdens bedste forskning i kategorien underholdende robotteknologi inden for de sidste 20 år.

Henrik Hautop Lund var for år tilbage bl.a. en af hovedarkitekterne bag LEGOs Mindstorms - legoklodser, bygget op omkring avanceret robotteknologi.

I dag er han leder af forskningscenteret Playware, hvor robotforskere i samarbejde med humanister og legetøjsforskere arbejder målrettet på at skabe omstillingsparate og brugervenlige robotter til alverdens formål.

Robotsejr i fodbold

Henrik Hautop Lund's forskningshold vandt RoboCup Humanoids Free Style Championship 2002 i Japan under VM i fodbold - foran 120.000 tilskuere.

Robotfodboldspillet er udviklet af Henrik Hautop Lund og Luigi Pagliarini. I spillet udvikler børn og unge egne robotfodboldspillere og spiller mod hinanden i turneringer verden over. Til RoboCup i 2006 deltog 240 hold fra 22 lande i RoboCup Junior finalerne.

En lang række robotforskere fra hele verden har en ambition om, at de i 2050 kan stille med et robothold, der kan besejre verdensmestrene i fodbold. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.