Se lam hånd blive vækket til live med tankens kraft
Med hjælp fra en hjernechip og computerteknologi er det for første gang lykkedes en mand at bevæge sin lamme hånd ved tankens kraft.

Man siger at tro kan flytte bjerge. Og nu kan tanker få liv i paralyserede kropsdele.

Det er tilfældet for den 23-årige Ian Burkhart, der blev lam efter en dykkerulykke, skriver Livescience.com.

Med hjælp fra teknologien Neurobridge, der er udviklet af doktorer ved Ohio State University Wexner Medical Center og forskere fra Battelle Memorial Institute in Columbus, Ohio er det lykkedes den 23-årige at bevæge sin hånd.

Neurobridge er et system, der kombinerer en hjernechip med en computer og et ærme, der sender elektriske signaler fra hjernen til patientens underarm og hånd. Videoen oven for viser, hvordan Ian Burkhart bevæger sin hånd, mens han er tilkoblet computeren og ærmet. 

Lam får bevægelse efter bypass til hjernen

»Det er ligesom en bypass til hjertet, men i stedet for at omdirigere blod, så omdirigerer vi de elektriske signaler fra hjernen og leder dem uden om skaden og direkte ind i musklerne,« fortæller Chad Bouton fra Battelle Memorial Institute i en pressemeddelelse, skriver Hngn.com.

Chippen, der er blevet placeret i Ian Burkharts hjerne under en tre timer lang operation, aflæser signaler fra hjernecellerne. Signalerne bliver sendt videre til computeren, der omkoder dem til signaler, som musklerne kan opfange. Derefter bliver disse videresendt til ærmet, som er dækket af ca. 200 elektroder, der stimulerer musklerne og på den måde får dem til at bevæge sig.

Der gik mindre end en tiendedel af et sekund, før tanke blev til virkelighed hos Ian Burkhart og han dermed kunne bevæge sin hånd.

Næste skridt for forskerne er at afprøve Neurobridge på andre patienter. De håber på, at teknologien muligvis kan bruges til at behandle andre former for lammelser som dem, der er forårsaget af slagtilfælde og hjerneskader.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk