Se, hvad der kan ske, hvis du bliver ramt af en drone
Droner bliver mere normale i det danske luftrum, men kan de være farlige for mennesker, hvis de styrter ned? Det har en dansk forskergruppe nu sat sig for at undersøge.

Der kommer flere og flere droner på himlen over os, men hvad sker der egentlig, hvis man får en vildfaren drone i hovedet?

Et forskerhold på Aalborg Universitets Drone Research Lab har sat sig for at undersøge, hvor farlige dronerne egentlig er, hvis der skulle ske et uheld.

Og hvordan gør man så lige det?

Man skyder simpelthen droner afsted fra en katapult.

Målet? En stor flæskesteg.

»Formålet er at undersøge, hvilke konsekvenser det har, når forskellige slags droner rammer mennesker, dyr, biler, glasruder og andre forhindringer, som de kan møde på deres vej. Med højhastighedskamera og præcise målinger af både hastighed og kraften fra sammenstødet er det muligt at vurdere, hvilke skader der kan opstå,« fortæller dronelab-leder Anders la Cour-Harbo i en pressemeddelelse.

Se, hvordan det ser ud, når en drone styrter ind i en flæskesteg med propellen først i slowmotion i videoen øverst i artiklen.

Det ser farligt ud, men det er for tidligt at konkludere noget

Vildfarne droner kan være farlige, hvis de rammer mennesker, dyr, biler, glasruder og andre forhindringer på deres vej. Præcist hvor farlige skal der dog flere forsøg til for at vide. (Foto: Shutterstock)

Katapulten i videoen er bygget af universitetet specielt til denne type forsøg, og den er stadig i test-fasen.

Videoerne viser de allerførste forsøg, der bruges til at justere mekanikken og elektronikken i katapulten. Desuden arbejder forskerne stadig på at optimere lys og kameraopsætning, så registreringen bliver så god som mulig.
 
»De første forsøg er interessante, fordi de tydeligt viser, hvad der ville kunne ske, når en almindelig hobbydrone rammer et menneske. Men det er for tidligt at konkludere noget ud fra det,« understreger Anders la Cour-Harbo.

»Specielt til forsøg, der skal simulere sammenstød med mennesker, er det nødvendigt at gøre det helt rigtigt og kontrolleret, for at resultaterne er pålidelige. Universitetet samarbejder derfor med Aalborg Universitetshospital om at udføre eksperimenter, der kan gøre os klogere på, hvor farlige droner egentlig er.«

Katapulten skal på sigt kaste større droner

Selve katapulten er knap tre meter lang og bygget i aluminium. Slæden trækkes af en elmotor.

Katapulten kan accelerere en 1 kg drone op til 15 meter i sekundet, og sammenstødet er blevet filmet med et højhastighedskamera, der har taget over 3.000 billeder i sekundet.

Samtidig har forskerne målt kraften i anslaget over tid, da det har betydning for skadernes omfang.

Det er planen at opgradere katapulten til at kaste større droner ved højere hastigheder, når forskerne får mere erfaring med den.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk