Se, hvad der kan ske, hvis du bliver ramt af en drone
Droner bliver mere normale i det danske luftrum, men kan de være farlige for mennesker, hvis de styrter ned? Det har en dansk forskergruppe nu sat sig for at undersøge.

Der kommer flere og flere droner på himlen over os, men hvad sker der egentlig, hvis man får en vildfaren drone i hovedet?

Et forskerhold på Aalborg Universitets Drone Research Lab har sat sig for at undersøge, hvor farlige dronerne egentlig er, hvis der skulle ske et uheld.

Og hvordan gør man så lige det?

Man skyder simpelthen droner afsted fra en katapult.

Målet? En stor flæskesteg.

»Formålet er at undersøge, hvilke konsekvenser det har, når forskellige slags droner rammer mennesker, dyr, biler, glasruder og andre forhindringer, som de kan møde på deres vej. Med højhastighedskamera og præcise målinger af både hastighed og kraften fra sammenstødet er det muligt at vurdere, hvilke skader der kan opstå,« fortæller dronelab-leder Anders la Cour-Harbo i en pressemeddelelse.

Se, hvordan det ser ud, når en drone styrter ind i en flæskesteg med propellen først i slowmotion i videoen øverst i artiklen.

Det ser farligt ud, men det er for tidligt at konkludere noget

Vildfarne droner kan være farlige, hvis de rammer mennesker, dyr, biler, glasruder og andre forhindringer på deres vej. Præcist hvor farlige skal der dog flere forsøg til for at vide. (Foto: Shutterstock)

Katapulten i videoen er bygget af universitetet specielt til denne type forsøg, og den er stadig i test-fasen.

Videoerne viser de allerførste forsøg, der bruges til at justere mekanikken og elektronikken i katapulten. Desuden arbejder forskerne stadig på at optimere lys og kameraopsætning, så registreringen bliver så god som mulig.
 
»De første forsøg er interessante, fordi de tydeligt viser, hvad der ville kunne ske, når en almindelig hobbydrone rammer et menneske. Men det er for tidligt at konkludere noget ud fra det,« understreger Anders la Cour-Harbo.

»Specielt til forsøg, der skal simulere sammenstød med mennesker, er det nødvendigt at gøre det helt rigtigt og kontrolleret, for at resultaterne er pålidelige. Universitetet samarbejder derfor med Aalborg Universitetshospital om at udføre eksperimenter, der kan gøre os klogere på, hvor farlige droner egentlig er.«

Katapulten skal på sigt kaste større droner

Selve katapulten er knap tre meter lang og bygget i aluminium. Slæden trækkes af en elmotor.

Katapulten kan accelerere en 1 kg drone op til 15 meter i sekundet, og sammenstødet er blevet filmet med et højhastighedskamera, der har taget over 3.000 billeder i sekundet.

Samtidig har forskerne målt kraften i anslaget over tid, da det har betydning for skadernes omfang.

Det er planen at opgradere katapulten til at kaste større droner ved højere hastigheder, når forskerne får mere erfaring med den.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.