Se fremtidens vilde laboratorium
Papirer bliver overflødige i fremtidens laboratorier. Danske forskere har nemlig designet en interaktiv laboratoriebænk, hvor alt foregår digitalt.

På molekylærbiologisk institut/iNANO centeret på Aarhus Universitet er man ved at gøre sig klar til fremtiden biologiforskning med en ny elektronisk laboratoriebænk - den såkaldte ’eLabBench’.

Den banebrydende teknologi integrerer mange digitale ressourcer, som er en del af moderne biologi, med mere traditionelle fysiske redskaber såsom kolber og reagensglas.

»Vi har erstattet en gammeldags bænk med en ny, som har indbygget multi-touch skærm, objektsporing, videokamera, RFID læser, og en masse anden teknologi.«

Det fortæller Jakob E. Bardram, som er professor på IT-Universitetet og leder af projektet. Han tilføjer:

»Den overordnede idé er at forske i fremtidens laboratorieteknologi og sørge for, at moderne laboratorieeksperimenter, der i høj grad involverer digitale materialer og værktøjer, kan integreres med den mere traditionelle og manuelle del af biologiske eksperimenter.«

På tide at integrere digital teknologi i laboratoriet

»Mængden af digitale data og computerbaserede værktøjer til sekvensanalyse vokser eksplosivt i disse år og spiller nu en helt afgørende rolle i enhver form for biologiske eksperimenter,« siger adjunkt Ebbe S. Andersen fra Molekylærbiologi og iNANO på Aarhus Universitet og fortsætter:

»Alligevel er indretningen af vores laboratorier fuldstændig som for 100 år siden. Det er på høje tid at man begynder at tænke den digitale biologi ind i laboratoriet.«

»Med eLabBench har vi fået et blik ind i fremtiden, hvor man langt nemmere kan få ens arbejde på computeren - in silico - til at hænge sammen med det praktiske - in vitro - eksperiment i laboratoriet,« siger Ebbe S. Andersen.

 

Tværdisciplinært projekt

eLabBench er blevet udviklet som en del af det femårige projekt ’Mini-grid’, der blev påbegyndt i 2007 og er støttet af Det Strategiske Forskningsråd.

Projektet er tværdisciplinært og involverer forskningsgrene som datalogi, bioinformatik, og molekylærbiologi. Endvidere deltager virksomheden CLC Bio i projektet.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk