Saltspray gør solceller mere miljøvenlige
Nu kan solens energi laves om til strøm ved brug af endnu færre ressourcer end tidligere. Se, hvor nemt det flydende stof magnesiumchlorid kan sprayes på solceller og gøre dem både grønnere og billigere.

Solceller er en af de mest fornuftige måder at producere strøm på, og nu har forskere fra Liverpool University gjort processen både billigere og mere miljøvenlig.

De overraskende resultater viser, at det naturlige saltstof magnesiumchlorid kan erstatte den nuværende giftige metode. Se hvordan, i ovenstående video lavet af BBC.

Kendt fra tofu og kosttilskud

Ifølge lederen af forskerteamet, dr. Jon Major, er kemikaliet cadmiumklorid, som indtil nu er blevet brugt til fremstilling af solceller, meget giftigt og dyrt.

Alternativet, magnesiumchlorid, er både billigere og langt mere miljøvenligt, mener han.

Det naturlige saltstof er udvundet af simpelt havsalt, og vi kender det fra dagligdagen, hvor det blandt andet indgår i kosttilskud og som ingrediens i vegetar-favoritten tofu.

Grønne solceller på nul komma fem

I videoen kan du se, hvordan det flydende stof sprayes direkte på solcelle-pladerne uden brug af beskyttelsesmaske eller handsker.

Et filter lægges til sidst over for at indkredse stoffet – og voila! Et styks miljørigtig solcelle er født.

Forskerne fra Liverpool University løftede for første gang sløret for metoden på årets videnskabskonference ESOF i København denne sommer, og forskningen er tilmed publiceret i publiceret i tidsskriftet Nature.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk