Saltspray gør solceller mere miljøvenlige
Nu kan solens energi laves om til strøm ved brug af endnu færre ressourcer end tidligere. Se, hvor nemt det flydende stof magnesiumchlorid kan sprayes på solceller og gøre dem både grønnere og billigere.

Solceller er en af de mest fornuftige måder at producere strøm på, og nu har forskere fra Liverpool University gjort processen både billigere og mere miljøvenlig.

De overraskende resultater viser, at det naturlige saltstof magnesiumchlorid kan erstatte den nuværende giftige metode. Se hvordan, i ovenstående video lavet af BBC.

Kendt fra tofu og kosttilskud

Ifølge lederen af forskerteamet, dr. Jon Major, er kemikaliet cadmiumklorid, som indtil nu er blevet brugt til fremstilling af solceller, meget giftigt og dyrt.

Alternativet, magnesiumchlorid, er både billigere og langt mere miljøvenligt, mener han.

Det naturlige saltstof er udvundet af simpelt havsalt, og vi kender det fra dagligdagen, hvor det blandt andet indgår i kosttilskud og som ingrediens i vegetar-favoritten tofu.

Grønne solceller på nul komma fem

I videoen kan du se, hvordan det flydende stof sprayes direkte på solcelle-pladerne uden brug af beskyttelsesmaske eller handsker.

Et filter lægges til sidst over for at indkredse stoffet – og voila! Et styks miljørigtig solcelle er født.

Forskerne fra Liverpool University løftede for første gang sløret for metoden på årets videnskabskonference ESOF i København denne sommer, og forskningen er tilmed publiceret i publiceret i tidsskriftet Nature.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.