Sponseret af Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et selvejende universitet med uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.  

Roskilde Festival som by-laboratorium
DTU-studerende laver forsøg på Roskilde Festival, som for en uge er omdannet til verdens største by-laboratorium. Se eksperimenterne her.

 

 

Festivalpladsen omkring Roskilde Festivalen er Danmarks femtestørste by en uge om året.

Nordeuropas største kultur- og musikfestival hviler derfor på et stort organisatorisk og ingeniørmæssigt arbejde.

Befolkningstætheden på Roskilde Festival er over dobbelt så stor, som den er i verdens tættest befolkede byer som fx Manila på Filippinerne og Mumbai i Indien.

Der bor op imod 100.000 mennesker på festivalpladsen, som er mindre end én kvadratkilometer. Roskilde Festival er med andre ord et enormt by-laboratorium og derfor en særdeles interessant mulighed for ingeniørstuderende.

Før og under årets festival arbejder omkring 100 studerende fra DTU på en lang række problemstillinger. Når man går rundt på festivalpladsen er det tydeligt, at der har været teknisk begavede festivalgæster på spil rundt omkring.

»I år samarbejder Roskilde og DTU om en model, hvor over 100 DTU-studerende laver projekter på Roskilde Festival: Infrastruktur, trafik, logistik, affald, vand, el, byplanlægning. Der er et væld af praktiske og tekniske problemer, der skal løses, når man bygger en by ud af ingenting, som 100.000 mennesker skal bebo i en uge,« siger DTU studerende og koordinator for samarbejdet, Peter Kamby.

Optimalt at forske på Roskilde Festival

Du skal tisse. Du mangler kontanter. Også er du sulten. På festivalpladsen er de tre gøremål vel nok nogle af de største tidsrøvere, for de betyder lange køer til toilettet, hæveautomaten og burgerbaren. Men hvad nu hvis du kunne bruge din mobil til at se, hvor på pladsen køerne var korte, og du dermed kunne klare de tre gøremål hurtigt og uden at kukkelure i en kø? Et DTU-projekt på Roskilde Festival kan vise sig at blive de 100.000 gæsters bedste ven: Det vil kunne spare dem for at stå i kø i op til timevis hver dag ved at lave en people tracking metode, der kan vise pladsens folkestrømning i realtid. (Foto: Ditte Valente)

En del af disse udfordringer relaterer til Roskilde Festivals ambition om at forurene og forbruge så lidt som muligt. Det handler om toiletter, der fungerer uden vand, presenninger og pavillontelte, der kan nedbrydes og meget andet. Men det er en win-win situation: »Festivalen repræsenterer en ret unik mulighed for de studerende. Hvornår får man ellers mulighed for at afprøve nye ideer og samfundsgavnlig teknologi med en kontrolgruppe på 100.000 mennesker? Samtidig er pladsen en tilbagevendende ting, som vi ved vil stå på samme måde til næste år med den samme menneskemængde og så videre. Det gør begivenheden optimal for at forske herude, og det er det, vi gør brug af med samarbejdet,« siger Peter Kamby.

Nogle forsøg er helt åbenlyse for de omkring 100.000 gæster. Ting som et solcelletræ, en solgrill eller et strømskabende hamsterhjul er ting, som skal aktivere gæsterne og måske endda få dem til at undre sig. Der hersker en særlig mentalitet herude, som giver en fremragende mulighed for de studerende til at forklare og fortælle. »Roskilde er også en dynamisk proces. Festen udvikler sig hele tiden, hvilket giver forsøgene og opstillingerne en udfordring på det rent formidlingsmæssige. Det er noget især de publikumsaktiverende installationer, som solgrillen har haft store overvejelser omkring. Der er kontant afregning ved kasse et, hvis de studerendes projekter ikke finder resonans blandt gæsterne: Det vil blive fuldstændig og aldeles smadret, fordi værdien ikke er åbenlys. Brugervenlighed og intuitivt design er nøglen,« forklarer Peter Kamby.

Miljøvenlige forsøg

Men det er ikke alle projekterne, der er opstillet på pladsen. Der findes en del specielle Roskildeforløb, som er gennemført på DTU op til festivalen, som går ud på at arbejde målrettet med problemstillinger, festivalen gerne vil blive klogere på. Her er for eksempel et projekt, der analyserer, hvordan vandforsyningen kan gøres bedre. I år estimeres det, at der vil blive brugt op mod 10 millioner liter vand under den uge, festivalen varer. »Alle projekterne er sat i gang ud fra Roskildes ønske om at optimere energiforbruget og ikke belaste miljøet unødvendigt. De to parametre passer fint med de kompetencer, de ingeniørstuderende har. Men dette er kun starten. Jeg håber, at vi næste år kan videreudvikle på de resultater, som bliver fundet i år. Vi er kun lige begyndt!« fastslår Peter Kamby.

Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet.

Hent skrald og få en øl! Der er hurtigt kommet rift om at få fingre i en af de røde affaldsække, som fyldes og stoppes ind foroven i øl-maskinen. For tre kilo affald kyler den en iskold dåseøl ud som tak for hjælpen med affaldshåndteringen. De DTU studerende bag maskinen har sat en computer til at holde øje med, hvor meget maskinen bliver brugt, og lige nu anslås det, at der er afleveret cirka 900 øller gennem maskinen. Og ikke mindst er der skabt bevidsthed om vigtigheden i at tænke over, hvor man smider sit affald under festivallen. I alt regner de med at der er kommet fire-fem tons affald igennem, som så ikke skal indsamles af personalet på festivalpladsen. (Foto: Ditte Valente)

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk