Robotter kan bygge uden instrukser fra mennesker
Amerikanske forskere har udviklet små robotter, der kan bygge tårne og pyramider, uden nogen styrer dem.

 

Når man skal i gang med et byggeri, har de fleste af os en idé om, at det kræver materialer, maskiner, byggearbejdere og – måske vigtigst af alt – en dygtig sjakbajs, som kan lede og fordele arbejdet.

Men måske behøver det ikke være sådan. I naturen kan termitter for eksempel finde ud af at bygge flere meter høje tuer med indbygget aircondition, selv om de hverken følger en arbejdstegning eller har en byggeleder.

Inspireret af disse evner har amerikanske forskere fra Harvard Universitet nu udviklet små robotter, som kan bygge tårne, borge og pyramider af skumklodser uden instrukser fra nogen.

Robotternes komplekse evner er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Science.

Robotterne reagerer på deres omgivelser

Som du kan se i videoen ovenfor, arbejder robotterne løs uden at få besked på, hvad de skal gøre. De kommunikerer heller ikke med hverken forskerne eller hinanden undervejs, mens de bygger.

Robotterne kan bygge konstruktioner, der er langt større end dem selv. De er udstyret med fire sensorer: infrarød, ultralyd, et accelerometer til klatring og en følesensor. Ved hjælp af disse sensorer kan robotten reagere på sine omgivelser og selv vurdere, hvor den næste klods skal lægges. (Foto: Eliza Grinnell, Harvard School of Engineering and Applied Sciences)

Derimod arbejder de ved hjælp af sensorer og ud fra nogle enkle indkodede kriterier for, hvordan den færdige struktur på byggeriet skal se ud, og hvor det er bedst at lægge den næste skumklods.

Reglerne fortæller ikke robotterne, hvor de skal lægge klodserne, men hjælper blot med til at finde den mest naturlige plads til den næste klods ud fra omgivelserne.

Dermed gør det ikke noget, at andre robotter bygger videre på værket, mens den enkelte robot henter en ny klods. Ved hjælp af sensorerne opfanger robotten hurtigt, hvad de andre har lavet, hvorefter den selv bygger videre derfra.

Robotterne er ikke afhængige af en leder

Robotterne, der har fået navnet ’TERMES-robotter’, er ligesom termitter ikke afhængige af nogle enkeltindivider, dvs. hverken en leder eller en særlig arbejder.

Det geniale ved det system er, at man undgår, at arbejdet standser, fordi en af robotterne strejker.

Fakta

Robotterne er udviklet til at arbejde ud fra en metode kaldet 'stigmergy'. Det vil sige, at de kommunikerer gennem omgivelserne og på den måde koordinerer kollektive opgaver effektivt og tilpasningsdygtigt.

Det er heller ikke noget problem at indsætte flere robotter i arbejdet undervejs. Og netop sådan arbejder termitterne også, påpeger forskerne bag robotterne: Under arbejdet med at konstruere et termitbo er der hele tiden termitter, der dør, og nye termitter, der kommer til.

Robotterne kan bruges i farlige områder

Selv om de små flittige robotter ser søde og skægge ud, er arbejdet med at udvikle dem ikke kun for sjov.

I fremtiden håber forskerne, at lignende termit-inspirerede robotter kan blive nyttige, når man skal bygge på farlige eller svært tilgængelige steder, for eksempel under vand eller på en anden planet.

Det kommer dog ikke til at ske lige foreløbigt, indrømmer forskerne.

Derimod er det ikke umuligt, at en lidt mere simpel version af robotterne inden for en overskuelig fremtid kan bruges til at stable sandsække i områder, der er i risiko for oversvømmelser, lyder det fra forskerne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.