Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Retsmediciner skaber digitalt lighus i København
Digital 3D-animering af afdøde skal revolutionere politiets opklaringsarbejde og mindske unøjagtigheder i rekonstruktionen af et gerningsøjeblik.

Undersøgelsesobjektet fotograferet fotogrammetrisk. Ved fotogrammetri studerer man objektet fra mange vinkler ved at bruge de pejlemærker, der er placeret rundt om objektet.

Undersøgelsesobjektet fotograferet fotogrammetrisk. Ved fotogrammetri studerer man objektet fra mange vinkler ved at bruge de pejlemærker, der er placeret rundt om objektet.

Vi befinder os på Retsmedicinsk Institut ved Københavns Universitet. Langt fra Hollywood og retsmedicinsk glamour, som vi kender det fra de amerikanske kriminalserier, som CSI, Bones og Numbers.

Alligevel bliver instituttet meget snart gerningssted for udviklingen af en helt ny retsmedicinsk procedure, der til forveksling lyder som noget, du har set i en amerikansk kriminalserie.

Den italienske forsker Chiara Villa vil gøre det muligt at lave 3D-animationer af afdøde gerningsofre og skabe mere nøjagtige rekonstruktioner. På den måde bliver det muligt at bruge computeranimationer til at rekonstruere gerningsøjeblikke, hvor et skyldsspørgsmål er involveret.

Det skal ultimativt gøre det lettere at opklare ulykker og forbrydelser.

Fakta

Chiara Villa har modtaget en bevilling på 1.821.552 kroner fra Det Frie Forskningsråd til projektet 'Walking dead: Merging modern imaging and 3D visualization techniques to provide a virtual reality support for forensic pathology practice'.

»Ideen er at udvikle en virtuel 3D-model af liget, som du kan animere. På den måde kan du rekonstruere kropspositionerne og udføre den retsmedicinske undersøgelse mere præcist,« fortæller Chiara Villa, der kun dagen før interviewet fik af vide, at hendes forskningsprojekt har fundet finansiering i Det Frie Forskningsråd.

Rekonstruktion af gerningsøjeblikket

Hvis forskningsprojektet bliver en succes, er det afgørende for opklaringen af forbrydelser og ulykker, hvor en rekonstruktion af gerningsøjeblikket er et centralt omdrejningspunkt. Det er her politiet og kriminalteknikere fastslår, hvad der helt nøjagtigt er gået forud for en forbrydelse eller en ulykke.

»Ved at lave en 3D-model bliver det muligt at genskabe den eksakte kropsposition, som den så ud i gerningsøjeblikket. Som det er i dag, kan du kun tilnærme dig et korrekt resultat ved brug af en dukke,« siger Chiara Villa.

Det betyder, at retsmedicineren med meget lille usikkerhed kan regne sig frem til ofrets placering, positur og position, da skuddet rammer. Det er ikke alene afgørende, når politiet skal finde frem til en gerningsmand, men også i en efterfølgende retssag.

Et eksempel på en CT-scanning af et skudoffer. Den grønne pil markerer indgangen af læssionen. Det tredimentielle udsnit viser projektilens skudlinje i liget.

»Forhåbentlig bliver metoden så sikker, at den kan bruges til bevisførelse i retten. Den vil give et meget mere realistisk billede af hændelsesforløbet,« siger Chiara Villa, der har dedikeret to år og en postdoc til at realisere projektet.

Virtual arkivering af lig

Den nye metode får endnu en vigtig funktion i kraft af dens digitale natur.

Kriminalsager kan trække ud. Der kan gå måneder, måske år, før det afgørende bevis pludselig dukker op i sagen og sætter forbrydelsen i et helt nyt lys.

Til den tid vil det fysiske bevis, liget, for længst være forsvundet eller i bedste fald slemt medtaget. Det kan medføre unøjagtigheder i bevisførelsen.

Fakta

Både MR- og CT-sanneren er bedst kendt fra landets sygehuse. En MR-scanner danner billeder af kroppens indre ved hjælp af magnetiske felter og radiobølger uden at påvirke kroppen. En CT-scanner danner billeder ved røntgenstråling, som i for høje doser kan være skadeligt for en levende krop

»Med 3D-visualisering udvikler man et digitalt arkiv, så du altid kan analysere dine gemte data ud fra nye beviser. På den måde kan du genskabe hændelsesforløbet mere eksakt,« fortæller Chiara Villa.

Digitale beviser mærkes ikke af tiden, og du vil altid have en digital kopi af ’liget’ gemt på en computer, hvormed man kan afprøve de nye beviser. Som et digitaliseret lighus.

Kombination af skanning, røntgen, laser og computerspilsteknologi

Teknologien til at udvikle 3D-modellen af de afdøde er egentlig allerede opfundet.

Chiara Villa skal derfor ikke udvikle en ny teknologi, men snarere kombinere eller integrere data fra forskellige teknologier for at skabe den virtuelle 3D-model, der kommer til at bestå af en ydre såvel som en indre visualisering af det specifikke lig.

Computermodellen poserer i stående og siddende position. De hvide linjer indikerer målinger af læssionerne. Billedet er fra Poser, som er det program, der kan modellere animationer ud fra virkelige personer. (Foto: Slot, Larsen and Lynnerup 2014, JFS)

»Ved at bruge CT- og MR-teknologi kan du visualisere den indre del af kroppen, men du mangler det ydre. Her vil jeg bruge fotogrammetri og laserscanning til at genskabe det ydre,« fortæller Chiara Villa, der har arbejdet en del med både CT- og laser-scanning i sit netop afsluttede ph.d-projekt.

Eftersom Chiara Villa først påbegynder sin postdoc til maj, er metoden til at integrere de mange date endnu ikke fastlagt. Overordnet set er planen at gøre brug af softwareprogrammer, som kan sammenstrikke de forskellige teknologiers data.

Herunder softwareprogrammet Poser, som blandt andet bruges til at animere virkelige personer til computerspil, som da Angelina Jolie blev modelleret til Tomb Raider.

København som retsmedicinsk brændpunkt

Chiara Villa er oprindeligt italiener, men tog til Danmark for at forske, da København er et brændpunkt inden for det specifikke område i retsmedicin.

Fakta

En laserscanner bruges normalt til at danne overflade-3D-modeller af et givent objekt, mens man med digital fotogrammetri kan opmåle tredimensionelle afstande. Hovedformålet med fotogrammetrien er, ifølge Chiara Villa, at føje et farveaspekt til 3D-modellen, som laserscanneren ikke fanger.

»Jeg er uddannet i Milano og forskede der, inden jeg flyttede til Danmark. Der er ikke mange steder i verden, hvor de retsmedicinske afdelinger bruger både CT- og MR-scanner. Retspatologisk afdeling på Retmedicinsk Institut ved Københavns Universitet er et af de få steder,« fortæller Chiara Villa, der flyttede til København på grund af et bogstavelig talt 'veludstyret institut'.

Ud over København kombineres CT- og MR-teknologierne også i Schweiz, Australien og formentlig også USA, mener Chiara Villa. Det er dog et område i bevægelse, og Chiara Villa regner stærkt med, at hendes metode bliver efterspurgt, når den er klar om et par år.

»Jeg håber, at metoden vil være klar til brug med det samme. For de afdelinger, hvor man allerede har teknologierne installeret burde det ikke blive noget problem at tage metoden i brug med det samme,« siger Chiara Villa.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk