Ren kagemand: Se verdens ypperste robotter vælte på stribe
I weekenden afholdtes DARPA Robotics Challenge i Californien. Her skulle den bedste redningsrobot findes, men det var ikke altid et lige imponerende syn.

DARPA Robotics Challenge er navnet på en konkurrence, der skulle kåre den bedste redningsrobot.

Dømt ud fra billederne fra konkurrencen ser robotterne imponerende og meget menneskelignende ud. Men ovenfor kan du se en video fra konkurrencen, hvor robotterne ser lidt mindre heldige ud.

I sammenklipningen ses det, hvordan de ellers imponerende tingester fejler igen og igen, og deres menneskelignende form får deres bevægelser til at ligne noget, man ellers kun ser en sen nattetime uden for byens lokale bæverding.

Robot-fald udløste suk

Ifølge arrangørerne selv skulle robotterne dog ikke have taget nævneværdig skade. Men bemærkelsesværdig var det dog, at tilskuerne til begivenheden heppede på robotterne, som var de rigtige mennesker, der deltog i en konkurrence.

»Robotterne er store og lavet af metal, og man skulle måske tro, at folk ville være skræmte eller nervøse over for dem. Men når de faldt, kunne vi høre suk af sympati hos tilskuerne, og når robotterne scorede point, jublede folk,« siger Gill Pratt, en af arrangørerne bag konkurrencen, til eventets officielle hjemmeside.

»Det er ekstraordinært, og jeg synes, at det er en af de vigtigste lektier fra DRC (DARPA Robotics Challenge, red.) – nemlig potentialet i, at robotter ikke bare kan udføre tekniske opgave, men også bringe mennesker sammen,« siger Gill Pratt.

Sydkoreansk robot løb med sejren

Trods de mange styrt er DARPA Robotics Challenge ellers en spændende konkurrence, hvor robotudviklere fra hele verden viser, hvor langt robotteknologien er nået (eller ikke nået).

Ifølge postdoc Mikkel Rath Pedersen fra Aalborg Universitet kan robotterne med tiden udvikles til at fungere i menneskeskabte miljøer, der har været udsat for ødelæggende katastrofer. Du kan læse mere om robotterne og Mikkel Rath Pedersens syn på dem i vores oprindelige artikel om konkurrencen.

Vinderne af konkurrencen blev Team KAIST fra Sydkorea. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.