Rejser med overlyshastighed er måske mulige
I Star Trek rejser rumskibene med hastigheder, som overstiger lysets hastighed op til flere gange. Indtil nu har forskerne antaget, at disse warp-rejser er umulige i virkeligheden, men ændrer sig måske nu.

Med Star Trek-filmene (samt tv-serierne, romanerne og computerspillene) blev en række teknologier med ét meget populære. Science fiction-fortællingen om besætningen på USS Enterprise kunne både berette om opfindelser såsom teleportere, tricordere og phasere.

En anden teknologi, som på samme tid vandt stærkt indpas, var ideen om at kunne rejse hurtigere end lysets hastighed som rumskibene i Star Trek; den såkaldte ’Warp Speed’.

I 1994 mente en mexicansk forsker faktisk at have bevist, hvordan Warp-rejser kunne lade sig gøre i virkeligheden – men hans beregninger blev efterfølgende skudt ned, da det vidste sig, at det ville kræve usandsynligt store mængder energi at realisere ideen.

Indtil nu har Warp-rejserne altså hørt til i science fiction-verdenen, men det er måske ved at ændre sig.

10 gange lysets hastighed

På en sammenkomst for fysikere ved navn ’100 Year Starship Symposium’ for nylig, kom Warp-rejserne endnu engang på tale. Ved hjælp af små ændringer vil den mexicanske forskers koncept for overlyshastigheds-rejserne måske alligevel kunne lade sig gøre, mener fysikeren Harold White fra NASA's Johnson Space Center, som har foretaget yderligere beregninger på konceptet.

Den oprindelige ide til et warp-drive omfattede et rumskib formet som en amerikansk fodbold og forbundet til en stor ring, som omslutter fartøjet. Ringens funktion skulle være at få rumtiden til at ændre sig omkring rumskibet. På den måde, lød teorien, skulle der skabes et område med sammenpresset rumtid foran, og udvidet rumtid bagved, rumskibet og gøre det muligt for skibet at flyve hurtigere end lysets hastighed.

Videoen er produceret af Newsy Science News.

Warp-drivet skulle i teorien gøre det muligt for rumskibet, der selv befinder sig i et fladt område af rumtid, at nå op på en hastighed på op mod 10 gange lysets hastighed – også kendt under betegnelsen ’warpspeed 2’ (eller 3).

Værd at undersøge yderligere

Harold White mener at have løst problemet med de astronomisk store energimængder ved at ændre formen af strukturen i ringen omkring rumskibet, så den bliver rund som en doughnut i stedet for en helt flad ring.

Hvis man samtidig kan oscillere ændringerne i rumtid, vil energibehovet blive yderligere reduceret, mener han. Oscillation er en periodisk variation over tid, som for eksempel et mekanisk pendul eller en gynge, der svinger.

Til space.com oplyser Harold White, at hans nye undersøgelser ændrer warp-teknologi fra science fiction til videnskab, men yderligere undersøgelser og forsøg er påkrævede. Sammen med sine kollegaer er han begyndt at eksperimentere med en miniversion af warp-teknologien i laboratoriet.

»Mine nye beregninger har ændret det fra umuligt til plausibelt, og det er værd at undersøge yderligere,« udtaler Harold White.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.