Rejser gør os afhængige af mobiler og nye medier
Transport og teknologi virker forstærkende på hinanden, skriver sociolog i ny videnskabelig bog.

Rejser gør os mere afhængige af mobile medier.(Foto:Colourbox)

Vi køber billetten til flyrejsen over internettet, og i lufthavnen holder vi forbindelsen til dem derhjemme på Facebook, mail eller sms. På rejsen kan vi arbejde eller se film på computeren, og når vi er fremme bruger vi mobilen, så vi kan finde vej og ringe til dem, vi skal mødes med.

»Teknologiske dimser fjerner alle forhindringer på vejen, når vi rejser. Men vores rejser og den mobile teknologi har en forstærkende effekt på hinanden og skaber afhængighed af mobil teknologi,« siger Mette Jensen, sociolog og seniorforsker på Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet, som netop har udgivet en ny bog om mobilitetsmani.

Idéen var at undersøge sammenhængen mellem vores stadig stigende brug af fly og bil og brug af den mobile teknologi.

Hun har foretaget en kvalitativ undersøgelse med interview med 19 danskere om deres oplevelser med mobilitet. Sociologen peger på den baggrund på, at der opstår en afhængighed af de mobile medier hos det moderne menneske på farten, og at de mobile medier samtidig skaber en livsform, hvor vi bliver inspireret til at rejse mere.

Som at få skåret en arm af

Mobiltelefonen er helt afgørende i den flydende planlægning, som det moderne mennesker hele tiden befinder sig i. Har man glemt sin telefon, er det næsten som at have fået skåret en arm af, beskriver interviewpersonerne.

»Klokketidskulturen, som ellers har været en central del af den moderne verden, er på vej ud. Aftaler holdes åbne og ændres i sidste minut,« siger Mette Jensen.

Fakta

Mobilitetsmani-det mobile liv og rejsers betydning for moderne mennesker af Mette Jensen udkommer d. 23 marts på Aarhus Universitetsforlag.

Forskeren ser en tendens til, at vi hele tiden opholder os i en overgang fra et sted til et andet, og at vi har brug for computeren og mobilerne for at kunne navigere i den virkelighed.

Mange afbrydelser

Tendensen ændrer ifølge forskeren ved vores måde at være sammen på, og som ser ud til at forstærke sig selv. Hun har selv fravalgt mobiltelefonen, fordi hun synes samværet med andre bliver for sporadisk og med for mange afbrydelser. Men hun understreger, at mange af interviewpersonerne var tilfredse.

»Netværk i hele verden er muligt, og det behøver ikke at være et problem at have en ægtefælle, der har et job i et andet land,« forklarer hun.  

Nogle af de interviewede udtrykte også bekymring over udviklingen. Forskeren talte med en tidligere udstationeret soldat, som mente de mobile medier helt har ændret måden at være sammen på.

»Han beskrev ændringer i soldaternes fællesskab. I 70'erne mødtes de og så en videofilm og arrangerede temafest bagefter. I 2002 sad de hver for sig og så deres individuelle favoritfjernsyn eller var i kontakt med familie og venner derhjemme,« siger Mette Jensen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede