Ræven ind i telefonen
Brugerne vil surfe på internettet med deres mobiltelefoner - hvis ellers det er lækkert nok og hvis forbindelsen er til at betale. Nu går alle browseres moder, Mozilla, også ind på mobilmarkedet

Christian Sejersen igang med en af sine tre telefoner. (Foto: Anders Kjærulff Christensen)

Christian Sejersen igang med en af sine tre telefoner. (Foto: Anders Kjærulff Christensen)

Datalog Christian Sejersen er frustreret. Hans nye, store BMW har tabt strømmen og batteriet skal skiftes før aften, så han kan køre til Belgien og holde møde med de andre europæere i internet-firmaet Mozilla, som producerer den populære web-browser Firefox. Firefox er med sine 80 millioner brugere og små 18 procent af markedet for browsere den næststørste spiller på det marked, kun overgået af Microsofts Internet Explorer.

Christian Sejersen var før ansat i et amerikansk firma, der også arbejdede med webbrowsere, men så sendte han en e-mail til Mozillas direktør, og spurgte ham, om de ikke kunne være interesserede i at lave en særlig browser til mobiler. »Jo,« sagde Mozilla, »gå du bare igang!«

Og det har han så været siden slutningen af sidste år, hvor han indtog sit kontor på IT-universitetet i Ørestaden på Amager. På bordet foran Christian Sejersen står hans Apple Powerbook Pro omgivet af tre mobiltelefoner. En 'Sony-Ericsson' til de private samtaler, en 'Samsung BlackBerry' til firmaet og så en 'Nokia n810'-IP-telefon, der fungerer som test-maskine for det, han i virkeligheden sidder her for: en Firefox-browser til mobiltelefoner. En ræv med store ører Næste udfordring for 'den lille ræv' bliver mobiltelefonerne, der hidtil har været præget af Nokias egen udviklede browser og den lille Opera Mobile.

»Nokiaen er et ægte 'geek-device', siger min kæreste. Og jeg vil da også gerne indrømme, at den er lidt klodset. Men man vænner sig til den,« siger Christian Sejersen.

Sejersen er leder af Mozillas udviklingsafdeling i Danmark og står for udviklingen af den nye mobilbrowser, som har det foreløbige kodenavn FENNEC.

»En fennec er en ganske lille bitte ræv med nogle meget store ører,« siger Christian Sejersen og går videre med at vise, hvad FENNEC indtil videre kan. En af de ting, der optager Mozilla mest, er hvordan man skal navigere på berøringsfølsomme skærme:

En lillebitte ræv kaldet en Fennec.

»Vi har ikke hvad man kunne kalde 'muskelhukommelse' omkring sådan noget som at browse via en trykfølsom skærm. Det vil føles forkert at gøre det fra oven og ned. Derfor satser vi på det, vi kalder radius-design, hvor man fører en finger fra venstre mod højre, og så bladrer i siderne på den måde,« siger Christian Sejersen.

Mozilla har faktisk en dansk samarbejdspartner omkring netop det at browse på mobilen, nemlig DTU Informatik, der er valgt som partner på projektet. Ambitioner

Mozilla har store mål med FENNEC. Den skal være den standard-browser, der udvikles mobilt indhold til, i stedet for de meget forskellige løsninger, der findes nu. Den skal selvfølgelig være open source, og der skal være adgang til lokale søgninger og kort direkte fra browseren.

Fakta

OPEN SOURCE

Open Source betyder: at kildekoden til browseren er fri, at programmet er helt gratis, og at alle princielt kan rette i den, hvis de kan gøre den bedre.

Sejersen lover også det, han kalder 'Spatial Views', som bliver noget helt nyt, man ikke har set på mobilbrowsere før:

»Vi håber på, at man så at sige kan bære sin desktop med sig rundt i mobilen. Så ens søgehistorik fra hjemme-computeren automatisk flytter med over,« siger Christian Sejersen.

Ring samtidig med du Surfer

FENNEC i aktion på en Nokia. (Foto: Anders Kjærulff Christensen)

Sejersen sidder helt alene på kontoret i dag. Den anden udvikler er syg. Men i virkeligheden er det heller ikke de to, der sidder og laver FENNEC helt alene. Det gør alle de mennesker, der programmerer frivilligt for Mozilla. Og det er mange.

»Nokia har en hel udviklingsafdeling til deres egen browser alene. 100 mand. I Mozilla er der dårlig nok 100 fastansatte udviklere i hele firmaet. Vi satser på de mennesker i open source-miljøet, der vil hjælpe til derude. På den måde bliver vi pludselig 2500, der udvikler. Og 80 millioner brugere,« siger Christian Sejersen.

En af hans mobiler ringer, den fra Sony-Ericsson. Det er værkstedet. Bilen er fikset og han kan komme af sted i aften.

»Jeg kom lige i tanke om noget meget væsentligt. Når vi er færdige med FENNEC, så skulle det være muligt at ringe op direkte fra en webside. Det er nemlig tit et stort problem, at man ikke kan browse og telefonere samtidig, tænk bare på alle de hotlines hvor man skal være på en webside samtidig med man taler i telefon. Det bliver muligt med FENNEC,« siger Sejersen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.