Orangutanger i Zoo bruger iPads
En zoologisk have i USA har taget moderne teknologi i brug for at stimulere orangutangers intelligens. Aberne får via iPads lov til at se film, tegne og skype med deres artsfæller i andre zoologiske haver.

Vi har alle set billeder af aber, der kan tegne og løse gåder, de får stillet foran sig. Men nu har en amerikansk organisation taget skridtet videre og introduceret orangutanger for nymodens teknologi i form af iPads.

Projektet ’Apps for Apes’ finder sted i Milwaukee County Zoo, der bedriver forskning i bl.a. aber.  Havens orangutanger har udvist stor interesse for de små trykfølsomme skærme.

»Orangutanger er vældigt nysgerrige, når de bliver introduceret for noget nyt. Indtil videre har de været mest interesserede i at se film, kigge på e-bøger og at male,« fortæller Richard Zimmerman, som står i spidsen for projektet, til NRK.no.

Men organisationen har også lært aberne at bruge videotjenesten Skype for at kunne kommunikere med deres artsfæller i andre zoologiske haver verden over.

Aberne ødelægger skærmene

Den største udfordring ved projektet er, at aberne er relativt hårdhændede med de tynde skærme. Man arbejder derfor på at finde en måde at forhindre, at iPads’ene bliver ødelagt.

»Så snart vi finder en god måde for orangutangerne at bruge skærmene på, vil vi begynde at tage flere apps i brug. Vi er blevet kontaktet af flere udviklere, som er interesserede i at hjælpe,« siger Zimmerman.

Organisationen 'Orangutang Outreach' står bag projektet i den zoologiske have. Orangutang Outreach er afhængig af iPad-donationer fra privatpersoner, og håbet er derfor, at folk vil donere deres gamle iPads, efterhånden som de investerer i de nyere modeller.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk