Oplad din smartphone i lommen på Roskilde Festival
En ny service udviklet af DTU-studerende tilbyder festivaldeltagere at oplade deres smartphones i lommen, mens de drøner rundt til koncerter.

Batteriet propper du bare i lommen, og så fungerer det som en transportabel stikkontakt. (Foto: Volt)

Batteriet propper du bare i lommen, og så fungerer det som en transportabel stikkontakt. (Foto: Volt)

Roskilde Festival nærmer sig, og så står den på musik, fest og øl. Og en smartphone som bruger strømmen i løbet af en dag. En flad telefon gør det svært at holde kontakten med sit festival-slæng.

Før i tiden var den eneste løsning på det problem at indlevere smartphonen til opladning i en af Roskilde Festivals garderober. Men det er ikke problemfrit.

»Vi var trætte af at stå i kø for at få opladet vores telefoner. Vi var trætte af, at man skulle gøre det hver dag, og at man skulle aflevere sin telefon, så man ikke var til at få fat på i flere timer,« siger Martin Løkkegaard, der i samarbejde med fire andre kandidatstuderende på Design og Innovation på DTU besluttede sig for at gøre op med det problem.

De startede projektet Volt, der i år kommer ud på Roskilde Festival, Smukfest og Samsø Festival. Det går i korte træk ud på, at man som abonnent hos Volt lejer et eksternt batteri, som virker som en transportabel stikkontakt, så man kan oplade sin smartphone i lommen, mens man er til koncert eller drikker øl i lejren.

Det bedste batteri

Martin Løkkegaard forklarer, at de fem kandidatstuderende selv har udviklet hele idéen og konceptet. De har fået lidt hjælp til at udvikle softwaren.

Det eksterne batteri har de ikke selv opfundet og produceret, men de har gjort et stort arbejde for at finde det helt rigtige batteri til formålet.

Fakta

Batterikapacitet måles i mAh, som er milli-Ampere-timer. mAh er et mål for, hvor lang tid et batteri kan overføre en vis mængde strøm. Volt-batteriets kapacitet er egentlig 2000 mAh, men på grund af tab i stik, ledninger og batteriets konstruktion ligger kapaciteten reelt mellem 1300 og 1500 mAh. En iPhone 4 har en batterikapacitet på 1420 mAh.

»Vi har købt nogle batterier hjem, og så har vi testet en masse på dem, for at finde det, der fungerer bedst, er simplest og mest brugervenligt,« siger Martin Løkkegaard.

Batteriet de valgte er et litium-ion-batteri, som kan lade de fleste smartphones helt op. Det tager cirka halvanden time at lade batteriet 80 procent op, og Volt anbefaler, at man begynder opladningen når der 20 procents batteri tilbage på telefonen. Det er ikke sundt for batteriet at blive helt tappet for strøm, forklarer Martin Løkkegaard.

For de 500 hurtigste

I år kører de Volt som et pilotprojekt, for at teste markedet og sikre at det virker. Derfor er der kun plads til 500 abonnenter efter først til mølle-princippet.

De eksterne batterier passer til alle smartphones med et micro-usb, mini-usb eller iPhone-stik.

Et abonnement hos Volt koster 165 kroner plus et depositum på 150 kroner hvis man booker online. For den pris kan man op til to gange om dagen få et nyt batteri, som man kan stikke i sin smartphone, så den oplader i lommen, mens man headbanger, chiller eller sejler rundt.

Volt er støttet af Fonden for Entreprenørskab og det DTU-baserede Grøn Vision. Resten er egenfinansiering.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: