Nye satellitbilleder letter livet for danske landmænd
Med billeder fra den europæiske satellit Sentinel-2A kan landmænd nu finde ud af, hvor de skal gøde, og statens kontrollører kan se, om landbrugsstøtten gives efter reglerne.

Med data fra Sentinel-2 er det muligt at skelne mellem afgrøder. De orange marker er beplantet med solsikker, mens de gule marker er med majs på dette billede af et område nær Toulouse i Frankrig. (Illustration: ESA)

Med data fra Sentinel-2 er det muligt at skelne mellem afgrøder. De orange marker er beplantet med solsikker, mens de gule marker er med majs på dette billede af et område nær Toulouse i Frankrig. (Illustration: ESA)

Da den europæiske satellit Sentinel-2A fløj over et næsten skyfrit Danmark d. 7-9. maj, tog den hundredvis af billeder, der nu kan bruges til at afsløre plantedækket på de danske marker.

Satellittens instrumenter røber, hvordan det går med planterne, og de danske landmænd kan gå ind på websitet CropSAT.dk og se, hvor meget biomasse, der er på deres marker.

Med online-værktøjet kan den enkelte landmand for eksempel finde ud af, om gødningen skal fordeles anderledes på markerne for at give et højere udbytte. Måske skal en del af marken have mere kvælstof, mens planterne på en anden del af den kan klare sig med mindre.

På CropSAT-billederne baseret på satellitdata er der mest biomasse på de mørkegrønne marker, mens det står mere sløjt til på de gule. (Skærmbillede fra CropSAT.dk)

Værktøjet er finansieret af landbrugsorganisationen SEGES og NaturErhvervstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, og CropSAT er et godt eksempel på, hvordan satellitdata virkelig kan være nyttige.

Sentinels data bruges også til kontrol

Hos NaturErhvervstyrelsen er man interesseret i, hvordan planterne trives på markerne, men man er også optaget af at sikre, at reglerne for langbrugsstøtte overholdes. Det kan data fra satellitter som Sentinel-2A også bruges til at finde ud af, fortæller enhedschef Peter Eigaard fra styrelsen:

»Vi bruger Sentinel-data til at kontrollere kravet om flere afgrøder på en bedrift. Med de data kan vi se, hvilke afgrøder der er på de forskellige marker. Så behøver vi ikke fysisk at tage ud og tjekke markerne. Det kan vi gøre med satellitbillederne sammen med andre data.«

ESA har netop frigivet dette billede af Afrika, sammensat af knap 7.000 fotos fra satellitten Sentinel-2A. (Illustration: ESA)

Når man søger om landbrugsstøtte, er det, afhængigt af størrelse, et krav, at man skal have mindst to eller tre forskellige afgrøder på sin jord. Og med satellitdata kan kontrollørerne se, om reglerne overholdes, for med billederne er det muligt at skelne mellem de forskellige afgrøder. Så slipper landmændene for kontrolbesøg.

Alle har adgang til satellitdata

Sentinel-2A blev sendt op i juni sidste år, og den er kun én af en række satellitter til jordobservation, der opsendes af den europæiske rumfartsorganisation ESA. Hele Sentinel-projektet er en del af EU/ESA-programmet Copernicus.

Alle data fra Sentinel-satellitterne bliver stillet frit til rådighed for offentligheden. Er man nysgerrig, kan man registrere sig på projektets data-website og dykke ned i de mange data.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.