Ny dansk forskning frikender mobiltelefonen
Mobiltelefoner er ufarlige, konkluderer et stort, dansk forskningsprojekt, der gennem fire år har undersøgt mobilstrålingens effekter på menneskekroppen.

Det ER ikke farligt at tale i mobiltelefon. Det konkluderer et stort, dansk forskningsprojekt om såkaldt 'ikke-ioniserende stråling', der gennem de sidste fire år har undersøgt mobilstrålingens effekter på menneskekroppen.

Forsknings- og Innovationsstyrelsen præsenterede igår det netop afsluttede forskningsprogram ved en konference afholdt af Det Strategiske Forskningsråd.

30 millioner kroner og fire års intens forskning konkluderer at stråling fra mobiltelefoner og trådløse netværk tilsyneladende ikke skader mennesker, uanset hvor meget vi bruger dem.

Mobiltelefoner udsender elektromagnetisk stråling, ligesom radio, TV og trådløse netværk, og energien i strålingen varmer menneskekroppen meget svagt op. De seks forskellige forskningsprojekter har blandt andet set på om hjerneceller tager skade af intens mobilstråling, om der dannes flere af de skadelige frie radikaler og hvorvidt koncentrationsevnen hos forsøgspersoner nedsættes.

Ingen af forsøgene har altså kunnet bevise nogen skadelig påvirkning af strålingen fra mobiltelefoner.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk