Ny bog om rumfart - vind den på videnskab.dk
'Rumfart' handler om to voksne mænds drengedrømme, der ændrede verdenshistorien. Den nye bog kan du vinde på videnskab.dk.

Stammoderen til alle rumraketter er V-2 raketten. Den blev bygget i Nazityskland til terrorbombninger af England og var konstrueret under ledelse af Wernher von Braun. Hans fulde navn var Doktor Wernher Magnus Maximilian Freiherr Von Braun. Som navnet antyder, var han adelig og fra en tidlig alder vænnet til, at alt kan lade sig gøre, hvis man har de rigtige forbindelser.

Løbsk RaketbilHan ville bygge raketter. Han eksperimenterede med det, fra han var ganske lille dreng. Han konstruerede en raketbil efter kinesisk forbillede, ved at binde et bundt nytårsraketter fast til en legevogn og antænde dem.

Det fungerede fint, og raket-legevognen kom af sted. Men den lavede så megen larm, at naboerne tilkaldte politiet, som dog lod knægten slippe uden påtale, eftersom Wernhers far var minister i den daværende tyske regering.

Fakta

LÆS OGSÅ

Kosmos og havet
- interview med bogens forfatter, Jan Haugaard

Drømme til HitlerSom voksen blev Von Braun en manipulerende opportunist, som uden tøven solgte sine drømme for Hitler, da det var nødvendigt for at få lov til at bygge raketter. Da Nazityskland var nedkæmpet, overgav han sig selv, sine medarbejdere og al deres viden til amerikanerne, hvorpå han konstruerede og byggede Saturn 5-raketten, der gjorde Månens erobring mulig.

Disney og Braun Braun blev berømt i USA og lavede blandt andet en række enormt populære tv-programmer om rumfart sammen med Walt Disney. Disney var selv så optaget af rummet, at han byggede et ekstra Disneyland, »Tomorrowland«, helliget rumfartens vidundere.

Kapløbet begynder I 1955 annoncerede USA, at de ville sende en satellit i omløb omkring jorden senest i 1958.

Men på den sjette kongres for den Internationale Astronautiske Føderation, en kongres der fandt sted på Danmarks Tekniske Højskole (nu DTU) i København, udfordrede russerne amerikanerne. Deres satellit skulle op i 1957.

Sputnik Den 4. oktober 1957 begynder den russiske Sputnik, verdens første satellit, at kredse om jorden. Rumkapløbet var igang.

Sputnik var konstrueret af Von Brauns russiske modstykke, en helt anonym mand, officielt kun kaldt Chefdesigneren. Hans fulde navn var Sergei P. Korolev, og han voksede op meget facineret af 'kosmismen', en religiøs bevægelse, der mente mennesket var nød til at kolonisere rummet.

Korolev var stort set eneanvarlig for det store russiske rumprogram, men var hele livet omgivet af hemmelighedskræmmeri. Først da han døde i 1966, fandt hans egen familie ud af, hvad han havde bedrevet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.