Nu skal mobiltelefonerne lære at samarbejde
Fremtidens mobiltelefon kommer til at bugne af underholdning og andre services. Men først skal mobiltelefonerne lære at samarbejde og dermed spare energi. Aalborg Universitet har fået millioner til at forske i netop det.

I fremtiden er det tanken, at vores mobiltelefoner automatisk deles om signaler, ligesom når internetbrugere anvender "peer to peer"-teknologi til i fællesskab at streame videosignaler. Forskere ved Aalborg Universitet får nu million-støtte til at udvikle såkaldte "mobile skyer". (Foto: Colourbox.)

I fremtiden er det tanken, at vores mobiltelefoner automatisk deles om signaler, ligesom når internetbrugere anvender "peer to peer"-teknologi til i fællesskab at streame videosignaler. Forskere ved Aalborg Universitet får nu million-støtte til at udvikle såkaldte "mobile skyer". (Foto: Colourbox.)

 

Allerede i dag har mobiltelefoner kvaler med batteriernes levetid, men i fremtiden kan problemet blive endnu større.

Efterhånden som applikationer, services og specialfunktioner bliver mere og mere udbredte, dræner det batteriet for strøm hurtigt.

En gruppe forskere på Aalborg Universitet arbejder derfor på at forbedre forholdene, men ikke ved at udvikle en ny type batteri.

»Vores mål er at bryde med den eksisterende tilgang, hvor man udvikler meget komplekse mobil-enheder, som opererer helt alene, og i stedet organiserer mobiltelefonerne i såkaldte "mobile skyer". Mobile enheder, der befinder sig i nærheden af hinanden kan samarbejde og hjælpe hinanden til bedre modtageforhold,« forklarer lektor Frank Fitzek fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

Mobiler skal 'bindes sammen'

Tanken er blandt andet, at mobiltelefonerne automatisk skal kunne deles om signaler, ligesom når internetbrugere anvender "peer to peer"-teknologi til i fællesskab at streame videosignaler.

Ved at binde telefonerne sammen vil det ikke kun spare energi, men også danne grundlag for nye services.

Fakta

VIDSTE DU

Sapere Aude er latin og betyder "vov at vide", og det nye støtteprogram har til formål at styrke forskningens vækstlag, udvide talentmassen i dansk forskning og hjælpe som springbræt til international prestige og netværk.

Hvis flere telefoner deles om at hente et tv-signal, vil billedkvaliteten blive bedre, og et foto fra mobilen kan hurtigt deles med andre eller suppleres af billeder, som andre telefoner har taget fra andre vinkler, og som kan sættes sammen til et 3D-motiv.

For fem år siden var forskernes arbejde primært idéer, men forskningen på Aalborg Universitet er nu langt fremme og så lovende, at Forsknings- & Innovationsstyrelsen skyder et stort beløb ind i forskningen.

Det Frie Forskningsråds forskerkarriereprogram Sapere Aude annoncerede i dag, at lektor Frank Fitzek modtager en af de store bevillinger, der giver mulighed for at opbygge et forskerteam, som kan arbejde med Green Mobile Clouds i en årrække.

Internationalt samarbejde

For Frank Fitzeks forskning får den fire-årige bevilling fra Sapere Aude stor betydning, både fordi den giver mulighed for at udvide forskerstaben, og fordi den klare opbakning til projektet også kan bruges som rygstød til de internationale samarbejder.

Kun få forskergrupper arbejder med det nye område network coding, som vil ændre måden man udvikler mobiltelefoner, men Aalborg Universitet er så langt fremme, at der allerede er samarbejde med universiteter som MIT, Harvard og Hong Kong.

På disse universiteter beskæftiger man sig mere med det teoretiske niveau, og medarbejdere og studerende sendes derfor til Aalborg for at lære om implementeringen af de nye tanker.

Nye services bliver mulige

Frank Fitzek vurderer, at konceptet bag Green Mobile Clouds har et stort potentiale, men også nogle forhindringer, som man nu skal kaste sig over.

"Mobilskyen" vil nemlig ikke kun kunne hjælpe med at spare energi, men også danne grundlag for typer af servicer, som enkeltstående telefoner aldrig ville være i stand til.

Rent socialt bliver det spændende, hvordan de "mobile skyer" vil kunne formes mellem mennesker, der ikke kender hinanden

Frank Fitzek

»Der er flere udfordringer. En af de mest interessante med hensyn til trådløs teknologi er effektiv kommunikation inde i "den mobile sky". Her undersøger vi forskellige tilgange inden for netværkskodning. Men også rent socialt bliver det spændende, hvordan "de mobile skyer" vil kunne formes mellem mennesker, der ikke kender hinanden,« siger 39-årige Frank Fitzek, der stammer fra Oldenburg i Tyskland.

»Der er brug for megen forskning, blandt andet i network coding, men for os handler det også om at skabe plads til innovation, der kan blive til virksomheder på det globale marked for mobiltelefoner, så iværksætter-aspektet fylder også en del i de ting, vores studerende er involveret i,« siger Frank Fitzek.

Artiklen er lavet i samarbejde med Aalborg Universitet

Om Sapere Aude

Forskerkarriereprogrammet Sapere Aude blev igangsat af Det Frie Forskningsråd i 2010 for at give forskningens elite de bedste muligheder for at skabe banebrydende resultater. De 31 modtagere af årets "DFF-Forskningsleder"-bevillinger modtager tilsammen over 230 mio. kroner.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk