Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Nu skal fremtidens kvanteinternet designes
Matematikeren Matthias Christandl vil finde ud af, hvordan man kommunikerer mest effektivt i et netværk baseret på kvantemekanikkens love.

Fremtidens net-kommunikation bliver formentlig meget mere effektiv end den, vi kender i dag. Forskere arbejder i øjeblikket på at fordoble internettets hastighed ved hjælp af kvantemekanik.
Foto: (Shutterstock)

Fremtidens net-kommunikation bliver formentlig meget mere effektiv end den, vi kender i dag. Forskere arbejder i øjeblikket på at fordoble internettets hastighed ved hjælp af kvantemekanik. Foto: (Shutterstock)

 

Internettet tillader lynhurtig kommunikation mellem mennesker, der kan sidde på hver sin side af kloden.

Data farer frem og tilbage, men ikke nødvendigvis på den smarteste måde, og fremtidens internet kan blive noget mere effektivt.

Information kan nemlig overføres på nye måder, hvis man kan udnytte de særlige naturlove, der gælder for naturens mindste dele - kvantefysikkens love.

»Med kvanteinformationsteori prøver vi at finde ud af, hvordan vi kan kommunikere mere effektivt ved hjælp af kvantefysik,« fortæller Matthias Christandl, professor ved Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet.

»Når vi kommunikerer normalt - for eksempel gennem en telefonforbindelse - er overførslen af information baseret på klassisk fysik. Hver enkelt informationsenhed - hver bit - bliver overført med en hel masse partikler, som går fra mig til dig og omvendt. Men det er ikke den eneste måde, man kan kommunikere på.«

»Hvis man i stedet bruger enkelte kvantepartikler, kan man overføre informationen mere effektivt og for den sags skyld også mere sikkert. Kvantepartiklerne kan for eksempel være enkelte fotoner - lyspartikler - hvor informationen er gemt i fotonernes tilstand.«

Flere parter skal udveksle information

Forskerne har efterhånden rimelig godt tjek på, hvordan man bedst bruger kvantefysik til at sende information mellem to parter.

Men tingene er noget mere spegede, når flere parter skal dele information, hvilket ofte er tilfældet på nettet. Det er her, Matthias Christandl vil gøre en forskel.

Fakta

Kvanteinternettet er ikke lige om hjørnet, men allerede nu kan data sendes over lange afstande ved brug af kvantemekaniske principper. Rekorden er 143 kilometer.

»På internettet er der ofte mere end to parter, der kommunikerer, og vi forstår ikke rigtigt, hvordan man bedst kan sende information mellem dem,« fortæller han.

»Tænk for eksempel på en telefonkonference mellem tre personer, eller hvis man spiller et online-spil med sine venner. Når man logger på sin netbank, kan der også være et sikkerhedsfirma involveret. Her kan kvantefysikken bruges til at gøre kommunikationen meget mere effektiv - men vi ved endnu ikke, hvordan det gøres optimalt.«

LÆS OGSÅ: Forskere vil skabe nyt internet med kvante-kræfter

Med støtte fra Det Frie Forskningsråds karriereprogram Sapere Aude vil han og hans forskningsgruppe bruge de kommende år på at udvikle protokoller for kommunikation mellem flere parter.

Protokollerne vil kunne implementeres i kvanteeksperimenter, og derfor skal forskerne arbejde tæt sammen med eksperimentelle fysikere fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Partikler skal filtres sammen

Et mere effektivt internet forudsætter dog et helt nyt net baseret på kvantemekanik.

På sådan et kvanteinternet benyttes partikler, der så at sige er filtret sammen, så de opfører sig som ét og samme system - uanset afstanden mellem dem.

»Kvantepartikler kan være knyttet stærkere sammen end almindelige partikler - de kan have en korrelation, som klassiske partikler ikke kan have. Sådan nogle korrelerede partikler kan man skabe i laboratoriet i dag,« forklarer Matthias Christandl.

Fakta

Målet med Det Frie Forskningsråds tilskudsprogram Sapere Aude er at give karrieremuligheder for yngre forskere og sikre dansk forskning i verdensklasse. De latinske ord sapere aude kan oversættes til ’vov at vide’.

»Så kan man tænke sig, at man engang i fremtiden kan dele korrelerede partikler ud, så hver part i kommunikationen får en. Jeg får en partikel, og du får en partikel. Efterfølgende kan jeg sende to informationsenheder - to bits - ved at sende en enkelt kvantebit.«

»Hvis du har korrelationen i forvejen, kan du altså få dobbelt så effektiv kommunikation. Vi forstår, hvordan det gøres mellem to parter. Og mit projekt går ud på at finde eksperimentelt gennemførlige måder at gøre det på, der er lige så effektivt mellem tre eller flere parter.«

Flere input til samme beregning

’Flerparti-kvanteinformations-teori’ kan også bruges, når man gerne vil foretage beregninger, hvor flere parter har input og er interesseret i et fælles resultatet. Her kan udfordringen med at finde et mødetidspunkt - at få afstemt kalendere - bruges som eksempel, fortæller Matthias Christandl.

»Vi har brug for at tale sammen i en time i næste uge. Så kan jeg sende hele min kalender til dig, og så kan du finde ud af, hvornår der er et ledigt tidspunkt, der passer dig. Så kan du bede mig om at reservere det tidspunkt. Men det koster jo i information - der skal sendes meget data.«

»Men vi vil jo bare finde et fælles tidspunkt, hvor vi begge to kan. Spørgsmålet er, om vi kan finde frem til det tidspunkt, uden at den ene af os behøver at sende hele kalenderen over - om vi kan spare på informationen.«

»Dette er også en del af min forskning: at finde ud af, hvordan man mest effektivt kan gøre det, når flere parter bidrager med informationer, der skal bruges til en fælles udregning. Med kvanter kan det ikke bare gøres dobbelt så effektivt, men i nogle tilfælde faktisk mange gange mere effektivt.«

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk