Nu kan du gå, løbe og hoppe i en virtuel verden
Med en ny opfindelse er det nu muligt at bevæge sig rundt i en virtuel verden som en anden avatar. Men 'The Virtualizer' kan også bruges i genoptræningen af folk, der har været ude for en ulykke eller har fået et slagtilfælde.

I Østrig har en gruppe ph.d.-studerende udviklet det næste skridt på vejen mod 'Virtual Reality'-spil, altså computerspil hvor man oplever og kan bevæge sig rundt i en virtuel verden, nøjagtig som man gør i den 'virkelige' verden. De studerende har opfundet 'The Virtualizer'.

Virtualizeren er et 'stativ', der ved hjælp af sensorer gør det muligt for spilleren at bevæge sig rundt i den virtuelle verden.

Den kræver ingen software, og den skal blot indsættes i computerens USB-port - og så er man klar til at spille.

»Det er lettere end at gå på is for eksempel, det er en meget naturlig bevægelse,« siger Tuncay Cakmak, der er en af de ph.d.-studerende, i videoen.

Virtualizeren kan dog kun bruges til at monitorere bevægelses-delen af spillet, og man skal derfor stadig bruge en form for controller - eksempelvis en computermus eller en Wii-remote - til at interagere med spilverdenen.

Den kan også bruges til rehabilitation

Virtualizeren forventes også at kunne blive brugt til andet end bare computerspil. Den kan ifølge opfinderholdet også hjælpe patienter efter for eksempel et slagtilfælde.

»Opfindelsen kan også bruges i rehabilitation, idet man kan bruge den til at øve sig i at gå igen efter en ulykke eller et slagtilfælde. Det er en motiverende at være i stand til at gå i en forestillingsverden,« forklarer Hannes Kaufmann, der er en af ophavsmændene til Virtualizeren.

'The Virtualizer' forventes at komme på markedet i løbet af 2014, men prisen er ikke fastsat endnu.

I nedenstående video kan du se opfinderne benytte sig af Virtualizeren i spillet GTA4 med en Wii-remote.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk