NASA går på opdagelse i Grønland
NASA er om noget kendt for deres rumfartøjer, der støver rundt på Mars for at indsamle data til forskere. Nu har de et lignende fartøj i Grønland, der skal indhente informationer om indlandsisen.

Det kan godt være, at NASA er kendt for deres opdagelser og satellitter i rummet, men nu skal de altså også til at gå på opdagelse her på Jorden. 

Det er den nyeste rover fra NASA ved navn Grover, der er blevet sendt på operation i Grønland. Formålet med missionen er at forstå, hvordan indlandsisen på Grønland opstår – og ikke mindst, hvor hurtigt den smelter. Og indlandsisen smelter hvert år, det ved man allerede nu.

Hvert år stiger tabet af indlandsisen i Grønland med omkring 22 gigaton is. Sidste sommer viste satellitbilleder, at omkring 40 procent af isen var smeltet den 8. Juli, og allerede fire dage efter var hele 97 procent af isen tøet.

Læs også: Sådan påvirker gletsjere havniveauet

Grover får energi fra sollys

Det er Grovers opgave at give forskere mere viden om indlandsisen i Grønland. Den vil køre rundt i den grønlandske sommer, hvor det er lyst 24 timer i døgnet.

Drevet af energi fra sollyset vil den delvist selvkørende maskine køre rundt og sende sin radars gennemtrængende radiobølgeimpulser ned gennem isen, forklarer NASA til LiveScience. 

Informationerne fra radaren kan forskerne bruge til at opnå viden om de enkelte is- og snelags karakter. I videoen får du fortalt, hvorfor Grover vil være mere anvendelig til at indsamle data i det grønlandske terræn end forskere på snescootere er.

Til en start vil Grover kun køre omkring i et begrænset område, men når det har vist sig, om maskinen er velfungerende, vil den blive sendt ud på længere strækninger. Maskinen bliver styret af satellitter.

Indlandsisens betydning for vandstanden i havene

Målet med Grovers ekspedition er at kaste lys over Grønlands massetilvækst af sne. Forskerne kan sammenligne den årlige tilvækst i sne med mængden af is, der forsvinder til havet hvert år.

Det skal tegne et billede af, hvor meget af massen, der forsvinder ved at smelte, og hvor meget den grønlandske is bidrager til stigningen i vandstanden i verdenshavene.  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.