NASA går på opdagelse i Grønland
NASA er om noget kendt for deres rumfartøjer, der støver rundt på Mars for at indsamle data til forskere. Nu har de et lignende fartøj i Grønland, der skal indhente informationer om indlandsisen.

Det kan godt være, at NASA er kendt for deres opdagelser og satellitter i rummet, men nu skal de altså også til at gå på opdagelse her på Jorden. 

Det er den nyeste rover fra NASA ved navn Grover, der er blevet sendt på operation i Grønland. Formålet med missionen er at forstå, hvordan indlandsisen på Grønland opstår – og ikke mindst, hvor hurtigt den smelter. Og indlandsisen smelter hvert år, det ved man allerede nu.

Hvert år stiger tabet af indlandsisen i Grønland med omkring 22 gigaton is. Sidste sommer viste satellitbilleder, at omkring 40 procent af isen var smeltet den 8. Juli, og allerede fire dage efter var hele 97 procent af isen tøet.

Læs også: Sådan påvirker gletsjere havniveauet

Grover får energi fra sollys

Det er Grovers opgave at give forskere mere viden om indlandsisen i Grønland. Den vil køre rundt i den grønlandske sommer, hvor det er lyst 24 timer i døgnet.

Drevet af energi fra sollyset vil den delvist selvkørende maskine køre rundt og sende sin radars gennemtrængende radiobølgeimpulser ned gennem isen, forklarer NASA til LiveScience. 

Informationerne fra radaren kan forskerne bruge til at opnå viden om de enkelte is- og snelags karakter. I videoen får du fortalt, hvorfor Grover vil være mere anvendelig til at indsamle data i det grønlandske terræn end forskere på snescootere er.

Til en start vil Grover kun køre omkring i et begrænset område, men når det har vist sig, om maskinen er velfungerende, vil den blive sendt ud på længere strækninger. Maskinen bliver styret af satellitter.

Indlandsisens betydning for vandstanden i havene

Målet med Grovers ekspedition er at kaste lys over Grønlands massetilvækst af sne. Forskerne kan sammenligne den årlige tilvækst i sne med mængden af is, der forsvinder til havet hvert år.

Det skal tegne et billede af, hvor meget af massen, der forsvinder ved at smelte, og hvor meget den grønlandske is bidrager til stigningen i vandstanden i verdenshavene.  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk