Mulig brist i dansk fængsel: Sådan jammer man mobilsignaler
Det er let at blokere mobilsignaler i for eksempel en enkelt fængselscelle. Men skal man gøre det umuligt at bruge mobiltelefoner i hele fængsler, kan det blive en halvdyr affære, fortæller dansk professor.

Justitsminister Søren Pind overvejer, om man skal jamme mobilsignaler i danske fængsler. (Foto: <a href="http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?lang=da&language=da&ref_site=photo... target="_blank">Shutterstock</a>)

Forestil dig, at du står foran scenen til en koncert, og to store højtalere blæser høj musik ind i ørerne på dig. Den høje musik gør, at du ikke kan høre, hvad din sidemand siger til dig.

Det er grundlæggende det samme, der sker, når en jammer – også kaldet en støjsender – blokerer mobiltelefonsignaler.

Jammeren indstilles til at udsende et signal i de samme frekvensbånd, som mobilmaster sender signaler til. Da mobilmasten typisk står langt fra modtageren, vil jammeren let overdøve mobilmastens signal, og mobiltelefonen vil derfor ikke kunne få forbindelse til netværket.

»Hvis man for eksempel vil jamme signaler i et 900 MHz-bånd, så udsender man i 900 MHz-båndet et signal, der er væsentligt kraftigere end det signal, som mobiltageren modtager fra basisstationen. Så får man det, der hedder et meget lavt signal til interferensforhold, fordi jamming-signalet er væsentligt stærkere end det ønskede signal, og så kan mobiltelefonen ganske enkelt ikke modtage signalet fra basisstationen,« siger Preben Mogensen, der professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, hvor han forsker i mobilnetværk.

Justitsminister overvejer at jamme fængsler

Jammere kendes fra militæret, hvor de bruges til at forhindre fjendens kommunikation. I nogle lande bruges de til at forhindre, at studerende kan snyde ved hjælp af mobiltelefoner under eksamener.

På nettet kan en lille mobiljammer købes for under 300 kroner, og der findes eksempler på folk, der tager dem med i tog og busser for at blive fri for andres irriterende telefonsamtaler.

Herhjemme har biografer tidligere udtrykt ønske om at kunne blokere for de besøgendes mobilsignaler, men det er ulovligt for privatpersoner og virksomheder at bruge jammere i Danmark.

Nu overvejer justitsminister Søren Pind, om man skal installere jammere i danske fængsler for at undgå, at indsatte kan kommunikere med omverdenen. Det sker, efter at DR Nyheder har afsløret, at én af de sigtede fra sidste års terrorattentat i København sandsynligvis har haft adgang til telefon og internet, selvom han sidder varetægtsfængslet og er under brev- og besøgskontrol.

Dyrt at jamme et helt fængsel

Det vil være ganske let og billigt at installere jammere i enkelte celler, men det er straks mere besværligt, hvis man vil blokere mobilsignaler i et helt fængsel, forklarer Preben Mogensen.

Denne jammer, der koster omkring 2.000 kroner, og som kan ligge i en jakkelomme, kan blokere signaler på en lang række frekvenser, som GSM-, 3G-, 4G- og WiFi-netværk bruger, inden for en radius af 15 meter. Det er dog ulovligt for borgere at bruge jammere i Danmark (Foto: cell-jammers.com).

Man risikerer nemlig også at blokere signalet for folk, der bor tæt på fængslet.

»Man vil jo helst ikke jamme uden for fængslet, så derfor skal man sætte mange små jammere op, hvis man vil jamme et helt fængselsområde. De skal måske sættes op med samme afstand, som hvis man netop vil have WiFi-dækning – bare med den modsatte effekt,« siger Preben Mogensen.

Det kan dog blive en dyr løsning.

»Hvis det er et enkelt lokale, er det nemt nok at tage en lille boks med et batteri i og jamme. Men hvis man skal sætte dem systematisk op, så hele fængslet er fuldstændig radiodødt uden at genere dækningen uden for fængslet, så kan det godt blive en halvdyr affære,« siger Preben Mogensen.

Radiodetektor kan finde mobiltelefoner

Der kan også være helbredsmæssige effekter ved at opsætte kraftige jammere til at interferere med mobilsignaler. Desuden vil jammerne også blokere fængselsbetjentenes mobiltelefoner, men de kan i stedet kommunikere med et radiosystem, der bruger andre frekvenser.

En alternativ løsning er at afskærme cellernes vægge og vinduer med metal, så radiosignaler ikke kan trænge ind. Men det er også en dyr løsning.

Hvis man vil forhindre mobiltelefoni i fængslerne, men ikke vil jamme, foreslår Preben Mogensen, at man i stedet sætter radiodetektorer op.

»En anden mulighed er at opsætte en form for skanner, der detekterer radioaktivitet i de her frekvensbånd. Så kan man simpelthen opfange, om nogen udsender radiosignaler i området. Fordelen ved den løsning er, at man ikke skal jamme og genere fængselsbetjentene,« siger Preben Mogensen.

Den løsning detekterer dog kun brugen af mobiltelefoner. Den forhindrer i sig selv ikke mobiltelefoni, ligesom en jammer gør.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud