Mød AlphaDog – soldatens nye bedste ven
AlphaDog er navnet på den hidtil største og stærkeste robothund, der skal agere trofast hjælper for amerikanske soldater på vej til slagmarken.

AlphaDog kan hverken gø eller give pote, den har ingen blød pels, og den ser ikke sød ud – snarere tværtimod.

Til gengæld kan den trofaste robothund gå i alskens terræn og bære alt det tunge grej, som moderne soldater slæber med sig i krig – uden at blive træt som os svæklinge af kød og blod.

Den firbenede hjælper er det nyeste medlem af en amerikansk robothunde-familie, der for alvor er blevet kendt via en video på YouTube, hvor forløberen BigDog viser sin enestående evne til at gå op ad stejle skrænter og holde balancen på is.

Stærk, stabil og hurtige reflekser

AlphaDog er dog endnu større og stærkere end BigDog. AlphaDog kan bære 181 kg over en distance på 32 km mod BigDogs 154 kg og 19 km. Og hvor BigDog lige akkurat undgår at vælte, hvis man sparker den i siden, holder AlphaDog sig på benene, selvom to granvoksne mænd skubber til den, alt hvad de kan.

Den danske robotforsker David Johan Christensen blev som en af de første præsenteret for AlphaDog ved robot-konferencen IROS 2011 i San Francisco i sidste uge. Der fortalte Marc Raibert, der er grundlægger af firmaet bag robothundene, Boston Dynamics, om arbejdet med at bygge de amerikanske metalvovser, der er stjerner i robotforskernes verden.

»Det er fedt, at de har været i stand til at lave en stor firbenet robot, som kan bære rigtig mange kilo, har utroligt hurtige reflekser og er god til at undgå at vælte. Den er ikke vildt hurtig eller specielt elegant, men på de andre punkter er den virkelig fantastisk,« siger David Johan Christensen, der er adjunkt ved DTU Elektro og en del af Center for Playware på Danmarks Tekniske Universitet.

Benzinmoter giver mere kraft

AlphaDog er stadig en prototype, og derfor er der stadig ledninger koblet til den. Boston Dynamics regner med at have en færdig version klar til næste år, så den kan komme til at gå frit omkring ligesom lillebroren BigDog.

De fleste gående robotter er drevet af elektriske motorer, men på det punkt skiller hundene fra Boston Dynamics sig ud.

»De bruger hydraulik, og de har en benzinmotor, der driver det hydrauliske system. Så de har meget mere power, end man normalt har med en robot med elektriske motorer,« forklarer David Johan Christensen, der dog ikke mener, at det er en ubetinget fordel.

»Det bliver en meget stor og larmende robot. Den kommer til at lyde som en motorcykel, og den bruger utrolig meget energi,« siger han.

AlphaDog skal i krig

Udviklingen af robothundene er finansieret af det amerikanske militær, der en dag vil sende AlphaDog i krig.

»De vil gerne have, at den her robot skal kunne bære udstyr rundt i slagmarken. Tanken er, at det måske ikke altid er muligt at sende køretøjer derud. Så har man det her kunstige muldyr, som man kan sende ud med proviant eller våben til soldaterne,« forklarer David Johan Christensen.

Robothundens historie - kort fortalt

Robothundene er et resultat af stifteren af Boston Dynamics, Marc Raiberts, forskning i gående robotter. Tilbage i firserne fokuserede robotbyggerne meget på, at robotterne skulle være stabile, og de gav dem derfor mange ben, der tog meget langsomme skridt. 

De gamle robotter væltede ganske vist sjældent, men til gengæld gik de i sneglefart, og deres bevægelser var unaturlige. Det blev Marc Raiberts træt af, og han byggede derfor den diametrale modsætning: en etbenet, hoppende robot. Det blev senere til en tobenet robot, der også hoppede og kunne slå saltomortale, samt en firbenet udgave, der lagde grunden for udviklingen af de nye robothunde.

AlphaDog er stadig en prototype, men til næste år regner Boston Dynamics med, at den kan gå frit omkring ligesom lillebroren BigDog. Firmaet arbejder blandt andet også på robot-'hvalpen' LittleDog, klatrerobotten RiSE og en tobenet menneskelignende robot kaldet PETMAN.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.