Adgang til email, internethandel og netbank. Moderne mobiltelefoner, også kaldet smartphones, indeholder stadigt mere følsomme oplysninger. Derfor er sikkerheden på mobiltelefoner vigtigere end nogensinde.
Alligevel har de fleste kun sikret sig med en pinkode, når mobilen tændes. Hvis telefonen bliver stjålet, mens den er tændt, har tyven altså fri adgang til at alle oplysningerne på telefonen.
Det vil en ung dansk forsker rode bod på. Med hjælp fra det indbyggede accelerometer, der er standard i de fleste smartphones, er Mohammad Derawi ved at have udviklet et program til mobiltelefoner – en såkaldt app, der kan genkende ejerens måde at gå på.
Accelerometeret er den sensor, der blandt andet bruges til at mærke om mobiltelefonen bliver vendt på siden, så skærmbilledet også vendes rigtigt.
Hvis telefonen skulle blive stjålet, vil programmet straks opdage, at gangarten er forkert og låse telefonen.
Træn din telefon
»Man kunne sagtens sætte et kodeord på sin mobiltelefon, hver gang den går på pauseskærm. Men det synes folk er for besværligt i længden, og så lader de være.«
»Vores teknik er smart, fordi den virker, uden at brugeren skal gøre noget aktivt. Programmet undersøger automatisk, om det er det er den rigtige, som har telefonen på sig,« siger danske Mohammad Derawi, der har udviklet teknikken i sit ph.d-projekt på Norwegian Information Security Lab på Gjøvik Universitet i Norge. Mohammad Derawi er uddannet Civilingeniør i Informationsteknologi fra DTU i 2009. Han blev den yngste civilingeniør det år i en alder af bare 23.
For at teknikken skal virke, skal mobiltelefonen først lære sin ejers gangart at kende. Det gøres ved at spadsere frem og tilbage på en strækning på 20-30 meter med mobiltelefonen i forskellige positioner, f.eks. i bukselommen, i hånden og i jakken.
\ Fakta
Accelerometeret opfanger mønsteret i bevægelserne og danner en profil af telefonens ejer.
Gangarten er unik
Alt dette fungerer, fordi gangarter er meget individuelle.
»Menneskers måde at gå på er meget personlig. Der er 24 forskellige karakteristika, der påvirker vores måde at gå på, f.eks. længden af vores skridt og vinklen på ankler og knæ. Det bliver alt sammen til de bevægelser, accelerometeret kan opfange,« forklarer Mohammad Derawi.
Andre karakteristika, der kan påvirke ens måde at gå på, er alder, operationer i foden og hofteleddets bevægelighed.
Menneskers gangart har været studeret i årevis og kan blandt andet bruges til inden for retsmedicin til at identificere folk via et videokamera.
Skulle gangarten blive lidt mere slingrende efter julefrokosten eller på en anden på ændre sig, så er der dog ingen grund til at frygte for en ubrugelig mobil. Softwaren giver nemlig mulighed for at låse telefonen op manuelt, forklarer Mohammad Derawi.
Mangler stadig præcision
De grundlæggende elementer af app’en er klar til brug, men teknikken mangler stadig lidt præcision, inden det bliver tilgængeligt for smartphone-ejere. De nyeste forsøg viser, at mobiltelefonen tager fejl af gangarten i 20 procent af tilfældene.
Men i takt med, at nye telefoner får stadigt mere følsomme accelerometre, kan fejlraten falde til under to procent, spår Mohammad Derawi. Han forventer, at en den færdige og mere fejlsikrede app vil være klar til brugerne i starten af 2012. Der er endnu ikke en pris på programmet.