Missil, rumraket eller ufo?
En uidentificeret genstand er set stryge til vejrs over Los Angeles. Dansk militæranalytiker kommer med bud på, hvad det er.

I går aftes dansk tid offentliggjorde den amerikanske tv-station KCBS i Los Angeles en videooptagelse af en genstand, der tidligere på dagen strøg til vejs ud for den amerikanske vestkyst. Genstanden udsendte et gulligt lys og trak et mange kilometer langt røgspor efter sig. Pentagon afviser at skulle kende noget til sagen:

»Ingen eksperter i Forsvarsministeriet har været i stand til at forklare, hvad det drejer sig om,« siger Pentagons talsmand Dave Lapan.

Offentligheden er altså overladt til sig selv og det skorter ikke på analyser og forestillinger, hvoraf nogle tangerer de mere spekulative konspirationsteorier. Nogle militæreksperter argumenterer for, at der er tale om et missil. Andre foreslår, at det er en flystribe, også kaldet en 'contrail', mens nogle går så vidt som til at mene, at det er en ufo.

Billeder tyder på et missil

Var det et missil, et optisk bedrag eller en raket, der for op på himlen over Los Angeles? Teorierne er mange og Pentagon ved tilsyneladende ingenting. (Foto:KCBS)

Videnskab.dk har ringet til den danske major og militæranalytiker Esben Salling Larsen ved Institut for Militære Studier ved Københavns Universitet for at høre hans vurdering.

Han har selvfølgelig allerede nærstuderet billederne og har funderet over, hvad det kunne være.

»Nu har jeg selv været med til at fyre missiler af, og det kunne godt ligne en missilaffyring, da det ser ud til at være en ballistisk bane. Samtidigt ligner røgsporet det, der kommer ud af en raketmotor,« siger han.

Fakta

VIDSTE DU

Ballistiske missiler er raketter, hvis bane, efter at rakettens hovedmotor er brændt ud, i hovedsagen bestemmes af de samme fysiske love, som gælder for projektiler. Mindre korrektioner er dog mulige vha. hjælpemotorer.

Der kunne være tale om et langtrækkende jord-til-jord missil med en rækkevidde på omkring 1000 km fortæller han. »Hvis det er et missil, så er det højst sandsynligt en statslig aktør, altså USA selv, men i så fald er det meget mærkeligt, at Pentagon ikke siger, hvad det drejer sig om. Hvilken interesse har de i at holde det hemmeligt?«

»Hvis det var de amerikanske myndigheder, ville de nok sige det. Hvis de ville teste en ny missiltype, som er nuklear, så ville de have interesse i at vise det frem,« siger han.

Pentagon ville stå ved det

USAs tidligere NATO-ambassadør og viceforsvarsminister Robert Ellsworth siger i et interview med CBS, at det eventuelle missil kan være skudt af som en demonstration af militærmagt i forbindelse med præsident Barack Obamas igangværende Asien-rejse.

Hvis det er et missil, så er det højst sandsynligt en statslig aktør, altså USA, og i så fald er det mærkeligt, at Pentagon ikke siger, hvad det drejer sig om.

Esben Salling Larsen

Sådan en 'test' er tidligere sket fra ubåde i Atlanterhavet, påpegede han.

Den forklaring køber Espen Salling Larsen ikke. »Hvis det virkelig var en militær ubåd, der havde affyret det i forbindelse med en øvelse, så burde Pentagon nok vide det, og de har meldt ud, at de ikke kender noget til det,« siger han.

Han bliver tavs i telefonen og grubler.

»I virkeligheden kan det være hvad som helst. Hvis ikke det er et missil, kunne det meget vel være nogle rumentusiaster, der prøver en raket af, men faktum er, at man ikke ved, hvad det er, og at det er pokkers svært at analysere sig frem til det ud fra de sparsomme billeder,« slutter han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om Evidensbarometeret, som Videnskab.dk lige har lanceret.