Lys og varme ændrer formen på grafen-papir
Forskere har skabt ultra tyndt grafen-papir, som kan bevæge sig, når det udsættes for lys og varme. Materialet er stærkt og kan blive yderst brugbart i fremtiden.

Forskere fra Donghua University i Shanghai i Kina har skabt strukturer af grafen, som kan lukke sig om sig selv, løfte tunge materialer og endda bevæge sig fremad. Alt sammen ved hjælp af lys og vand. (Foto: Donghua University)

Forskere fra Donghua University i Shanghai i Kina har skabt strukturer af grafen, som kan lukke sig om sig selv, løfte tunge materialer og endda bevæge sig fremad. Alt sammen ved hjælp af lys og vand. (Foto: Donghua University)

Kinesiske forskere har fremstillet er papirtyndt grafenholdigt materiale, som reagerer på lys og varme. Materialet kan både bevæge sig og gribe fat om objekter. Det skriver Nature.com.

Materialet er designet med i inspiration i den flere hunderede år gamle japansk origami-kunst. ’Papiret’ er udgjort af grafenoxid, som er et lag af ét atom tykt blad af kulstof med små kemiske forbindelser af hydrogen og oxygen. Ovenpå sidder der grafen-strips, som kan optage vandmolekyler.

Disse strips virker som små svampe, der absorberer vand fra luften under fugtige forhold. Når de bliver udsat for varme og lys, giver de slip på vandet. Når vandet siver fra, bøjes papiret. Det hele sker lyn hurtigt.

»Vandet absorberes og siver fra utrolig hurtigt,« siger professor Hongzhi Wang fra Donghau University i Shanghai i Kina til Nature.com.

Papiret kan formes som en hånd

Hongzhi Wang og hans kolleger har brugt materialet til at skabe det lille stykke papir, som kan ses i videoen nedenfor. Forskerne har også lavet designs, der kan foldes som en boks og som en hånd, som kan løfte materiale, der er fem gange tungere end grafen-konstruktionerne selv. Videoer af det kan du se i bunden af artiklen.

Video: Donghua University

 

»Det her papir er en vigtig milepæl på vejen til at folde tynde strukturer af enkelte atomer,« siger Hongzhi Wang.

Han påpeger dog, at teknologien skal blive mere stabil, før den kan skalleres op. Han håber, at teknologien med tiden vil kunne hjælpe til at udvikle nye, små robotter og endda kunstige muskler.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Sciences Advances.
 

Video: Donghua University

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk