Lynhurtig billedredigering på mobilen
Ny computerchip laver blødere blitzbilleder med mindre støj.

Billedet viser forsøgsopsætningen, hvor billedchippen er koblet til et kamera og viser billedet på en computerskærm. Systemet kan vise live video. (Foto: Nathan Ickes, MIT)

Billedet viser forsøgsopsætningen, hvor billedchippen er koblet til et kamera og viser billedet på en computerskærm. Systemet kan vise live video. (Foto: Nathan Ickes, MIT)

Forskere på Massachusetts Institute of Technology (MIT) har udviklet en ny computerchip, som kan forbedre mobilbilleder betragteligt, og som samtidig bruger mindre tid og mindre strøm.

Mobil med blitz uden blegning

Den specielle billedchip kan blandt andet gøre blitzbilleder blødere og mere naturlige. Det gør den ved at tage to billeder næsten samtidigt, et med og et uden blitz.

Billedet uden blitz får mere naturlig belysning, men har også mere støj i sig. Det ligner farvekorn eller sne på billedet. Billedet med blitz har derimod mange detaljer, men skærende og blege farver.

Chippen henter så det bedste ud fra begge billeder.

  1. Farvenuancerne hentes fra billedet uden blitz, men ikke detaljerne. Dermed forsvinder også meget af støjen.
     
  2. Detaljerne i gråtoner hentes fra billedet med blitz, men ikke farvenuancerne. Dermed forsvinder også de skærende, blege farver og eventuelle røde øjne.

Så kombinerer billedchippen de bløde farver med de skarpe detaljer til et meget bedre billede.

Støjfjerning uden slør

Hvis du alligevel ikke vil bruge blitz, har billedchippen også råd for dette. Den kan fjerne støjen uden at fjerne detaljerne.

Det gør den ved at se på, hvilke dele af billedet der har jævne farveflader, og hvilke som har skarpe overgange mellem forskellige farver og lysværdier.

Til venstre: Billede taget med blitz. I midten: Samme billede taget næsten samtidigt, uden blitz. Til højre: Detaljer fra blitzbillede kombineret i billedchippen med farver fra billede uden blitz. (Foto: Rahul Rithe, MIT)

På en jævnt blå himmel vil du for eksempel let se støjen som korn eller sne. Her er der ingen detaljer at spare på, så billedchippen gør billedet uskarpt og fjerner dermed meget af støjen.

En silhuet af et træ vil derimod indeholde mange skarpe farveovergange mod himmelen. De skarpe farveovergange kamuflerer delvist støjen, og her kan billedchippen beholde detaljerne.

HDR til både lys og mørke

Et tredje job er at kombinere stærkt og svagt lys i samme billede. Dette kaldes HDR eller High Dynamic Range, og er en almindelig finesse i de fleste kameraer i dag.

I et HDR-billede vil skyer og andre himmeldetaljer typisk stå mere dramatisk frem, uden at jorden bliver for mørk.

Kameraet klarer dette var at tage tre billeder hurtigt efter hinanden med forskellig indstilling for lysmængde.

Et billede fanger himmelen rigtigt, et fanger det middelstærke lys og et fanger de mørke dele af billedet.

Så kombinerer HDR-behandlingen billederne, så både lys og skygge kommer med.

HDR (til højre i billedet) kombinerer flere billeder taget med forskellig eksponering, så både lyse og mørke partier eksponeres rigtigt. (Foto: Arnfinn Christensen, forskning.no)

I nutidens kameraer foretages denne opgave af computerprogrammer, som bruger den almindelige computerchip, for eksempel i mobilen. Det kræver både mere tid og mere strøm.

Lynhurtig HDR - også til video

Billedchippen fra MIT er specialkonstrueret til at gøre jobbet meget hurtigere og på en måde, der kræver mindre strøm.

Siden den er så hurtig, kan den åbne for HDR også af video, som jo kræver behandling af mindst 25 billeder i sekundet.

Billedchippen er bygget af et team på Microsystems Technology Laboratory ved MIT. At forskningen er finansieret af den taiwanske elektronikgigant Foxconn Technology Group, burde garantere at teknologien snart finder vej til butikshylderne.

Den blev præsenteret for første gang på International Solid-State Circuits Conference i San Francisco i februar, i en fagartikel med ph.d.-studerende Rahul Rithe som hovedforfatter.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.