Lego-rumstation bygget - i rummet
Hundredevis af Lego-klodser er vendt tilbage til Jorden efter flere år i rummet. De blev bl.a. samlet til en unik model af rumstationen ISS.

Den japanske astronaut Satoshi Furukawa med hans 1-meter store model af Den International Rumstation (ISS). (Foto: Space.com)

Den japanske astronaut Satoshi Furukawa med hans 1-meter store model af Den International Rumstation (ISS). (Foto: Space.com)

Tirsdag vendte det ubemandede rumskib SpaceX Dragon tilbage til Jorden efter en tur til Den Internationale Rumstation (ISS). Med ombord havde rumskibet hundrede af Lego-klodser, der har tilbragt de sidste to år i rummet.

Lego-klodserne er blevet brugt i forsøg på at vise, hvordan vægtløshed påvirker simple maskiner, og astronauterne har bygget triller og balancebomme.

Lego-model af ISS bygget - på ISS

Hernede fra Jorden har det været muligt at bygge med, og se hvordan Jordens tyngdekraft ændrer på, hvordan maskinerne opfører sig.

En af de ting, der blev bygget, er en Lego-model af ISS om bord på ISS. Modellen var ca. en meter lang og kan kun bygges i rummet, da den ville kollapse under sig egen vægt, hvis den blev bygget her på Jorden.

Mere Lego rejser gennem universet

Dog er dette ikke det eneste Lego, der findes i rummet.

Om bord på Juno-sonden, der er på vej mod Jupiter, findes tre små Lego-figurer af den romerske gud Jupiter, hans hustru Juno og astronomen Galileo Galilei, der opdagede Jupiters fire største måner; Callisto, Io, Ganymedes og Europa.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om de farvestrålende ravfossiler med insekter fra Kridttiden, indlejret i gyldent harpiks, der størknede for 99 millioner år siden.