Sidder du med en trang til at komme af med nogle aggressioner? Så er en ny asteroide-simulator måske noget for dig.
Simulatoren Impact Earth! er en videreudvikling af et værktøj, som blev fremstillet for NASA og USA's sikkerhedsministerium Department of Homeland Security i 2002.
Målet med værktøjet var at kunne beregne omfanget af skader som følge af forskellige scenarier, hvori en asteroide rammer Jorden.
Nu er simulatoren gjort mere brugervenlig, så menigmand kan få en forståelse af, hvad der ville være sket, hvis for eksempel en asteroide på størrelse med Christiansborg skulle ramme vores klode.
»Impact Earth! er henvendt til et globalt publikum. Et nedslag, som påvirker alt liv på Jorden, vil ske engang i fremtiden, og det burde interessere alle,« siger Jay Melosh.
Han er professor i geofysik og ekspert i kratere ved Purdue University og har stået i spidsen for udviklingen af simulatoren. Han var også med i udviklingen af det oprindelige værktøj.
Genskab dinosaurernes uddøen
Ved at indstille størrelsen på det objekt, du gerne vil sende mod Jorden, kan du for eksempel få et indtryk af asteroidenedslaget, som forskere mener, førte til dinosaurernes uddøen.
Den massive asteroide Chicxulub, som ramte Jorden for cirka 65 millioner år siden, var 14,5 kilometer i diameter.
I simulatoren kan du selv bestemme asteroidens størrelse og sende den med forskellige hastigheder og fra forskellige vinkler mod landjorden eller lige ned i havet.
Vil Jordens rotation ændre sig, og vil menneskeheden overhovedet have en chance?
Ifølge simulatoren vil en asteroide med en diameter på cirka 100 meter og med en stor del nikkel og jern, som kolliderer med Jorden i en høj fart kunne give en nedslagsenergi, som svarer til 97 megaton TNT.
Ifølge simulatoren på Purdue University vil følgende derudover kunne ske:
En ildkugle med en radius på omkring halvanden kilometer vil brede sig fra nedslagsstedet.
Der vil blive dannet et tre kilometer bredt krater.
Byer, som ligger cirka 30 kilometer væk vil mærke et jordskælv, som måler seks på Richterskalaen, seks sekunder efter nedslaget.
En vis risiko om 26 år
Jay Melosh og hans samarbejdspartner Gareth Collings fra Imperial College London, har lagt en videnskabelig artikel på ImpactEarth! for at dokumentere, hvad de bygger de forskellige scenarier i konsekvenssimulatoren på.
Ud over at have forsøgt at gøre det gamle NASA-værktøj mere brugervenligt for de fleste mennesker, har de tilføjet beregninger af faren og graden af tsunamier ved forskellige asteroidenedslag.
»Den største trussel i vores nære fremtid er asteroiden Apophis, som der er en lille risiko for vil ramme Jorden i 2036. Den har en diameter på omkring 500 meter, så med simulatoren kan man beregne, hvad der vil ske, hvis den skulle lande i ens baghave,« siger Jay Melosh.
I mellemtiden kan du regne på, om du bør bygge beskyttelsesrum eller blot håbe på en anden himmel end den med stjerner på.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm