Laserkanon er det nyeste våben mod pirater
Som led i kampen mod piraters skibskapringer, udvikler et britisk firma nu en laserkanon, der skal distrahere kaprerne.

Det britiske BAE Systems er i færd med at udvikle en laserkanon, der kan anvendes mod pirater. (Foto: Wikimedia Commons)

Det britiske BAE Systems er i færd med at udvikle en laserkanon, der kan anvendes mod pirater. (Foto: Wikimedia Commons)

Der er lagt op til en bizar kamp mellem fortid og fremtid, hvis det britiske firma BAE Systems får godkendt sin nyeste opfindelse i kampen mod pirater.

Firmaet er i færd med at udvikle en laserkanon, som skibe kan benytte til at distrahere angribende pirater, skriver Telegraph.co.uk.

Opfindelsen beskytter skibet ved at indhylde det i et skarpt grønt skær fra laseren. Det vil tvinge piraterne ud af kurs og gøre dem ude af stand til at tage præcist sigte med deres våben.

En solattrap

»Vi bruger laser, som en slags solattrap, som vi kan gemme fartøjet bag. Efterhånden som laseren bliver kraftigere, kommer man til et punkt, hvor det at kigge på den, skaber et stort skarpt lys, som dominerer alting i dit synsfelt.« siger Roy Clarke fra BAE Systems Advanced Technology Center.

Våbnet er ikke dødbringende og vil kunne anvendes mod mål i bevægelse på en afstand af mere end 1,6 km. Det virker både om dagen og om natten ved at udsende en 30 centimeter bred stråle, som vil blænde enhver, der kigger på den.

SE OGSÅ: Video - Hemmeligt våben jager pirater væk

En intens flimren

Kanonen vil også være i stand til hurtigt at affyre stråler mod flere mål på én gang, så der produceres en intens flimren, der øger blændeeffekten. Laserstyrken vil være inden for den tilladte grænse, så den ikke forårsager blindhed, hvis uskyldige måtte rammes.

»Vi er begyndt at kigge på piratproblemet i løbet af de seneste 18 måneder på grund af den tiltagende trussel mod fartøjerne omkring Adenbugten og det Arabiske Hav. Laseren tilbyder en ekstra funktion over store afstande, da den også kan fungere som advarsel,« siger Brian Hore, der er chef for BAE Systems nye antipiratenhed.

»Pirater, der nærmer sig et skib, benytter sig af overraskelsesmomentet. Så ved at spore disse fartøjer og rette en laser mod dem på mere end én kilometers afstand, sender det et klart signal til dem. Når piraterne kommer tættere end omkring 400 eller 500 meter på skibet, kan laserens styrke øges, så den påvirker deres koncentration og distraherer dem. Vi vil også undersøge, hvordan forskellige mønstre og flimren kan øge den effekt.«

LÆS OGSÅ: Containeren som terrorvåben

Nedskæringer trod trussel

Nyheden om ppfindelsen kommer, efter det kom frem, at den britiske militærkommando, der foretager operationer mod somaliske pirater, er truet af lukning på grund af nedskæringer.

Piraterne udgør et kæmpe problem for skibstrafikken. Det anslås, at mere end 600 søfolk i øjeblikket holdes som gidsler af somaliske pirater, der sidste år kaprede 47 skibe.

Sproglig rettelse den 12.1.2011, red.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk