Læsebriller kan erstattes med ny skærmteknologi
Nu er der en god nyhed til alle, der har synsbesvær: Forskere har udviklet en ny skærmteknologi, der kan forbedre dit syn, så du slipper for læsebriller.

Nogle har problemer med at læse eller se, hvad der sker på elektroniske skærme. I stedet for at knibe øjnene sammen, må de ty til enten briller eller linser, hvilket kan være temmelig irriterende.

Men forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), Berkley University og Microsoft er gået sammen og har udviklet en ny skærmteknologi, der kan gøre læsebriller og linser overflødige. I videoen øverst i denne artikel kan du se nogle af forskerne uddybe, hvordan den nye teknologi virker. 

Formålet med projektet var at fokusere på at lave en bedre elektronisk skærm, fremfor at videreudvikle briller og linser. 

Drop læsebrillerne og få en skræddersyet skærm

Teknologien virker ved, at en speciallavet algoritme, som forskerne har udviklet, tilpasser sig alt efter, hvor stort et synsbesvær, den enkelt har. 

Hvis man har et synsbesvær, så forvrænger øjet det lys, der rammer det. Men med den nye teknologi kan den elektroniske skærm forudse forvrængningen og udbedre den. Algoritmen korrigerer altså skærmindholdet, så skærmen bliver skræddersyet til den enkelte brugers øjne.

Forskerne placerer et plastlysfilter på skærmen, som har tusindvis af små huller. Algoritmen ændrer lyset som kommer fra skærmen, og når det passerer filteret og rammer brugernes nethinde, vil brugeren kunne se et tydeligere skærmbillede end tidligere.

Ny teknologi kan forandre liv

Brian Barsky, der er professor ved Berkley University, er forskningsleder på projektet. Han mener, at den nye teknologi er en vigtig opdagelse for fremtidens elektroniske skærme.

»Folk med større synsbesvær har ofte skævheder på hornhinden, og det gør det svært at finde kontaktlinser som passer. I nogle tilfælde kan det være et problem, som gør det vanskeligt at arbejde indenfor bestemte erhverv, fordi det ofte er en del af arbejdet at kigge på en skærm. Denne teknologi kan forandre deres liv,« siger Brian Barskey til Science Daily.

Dog pointerer MIT Technology Review, der har skrevet om det nye projekt, at der kan være vise problematikker ved projektet, som man bør tage højde for: Nogle brugere har ikke samme styrke på begge øjne, og man skal sidde i en helt bestemt afstand fra skærmen, før teknologien virker.

Forskningsleder Brian Barskey mener dog, at vi i forvejen flytter os i forhold til skærmens position, for at få det mest optimale udsyn, og at det derfor ikke vil være et problem for brugerne at vænne sig til fremtidens skærme.
 

Videnskab.dk's manifest

5 spørgsmål, du bør stille dig selv, når du læser om forskning


Ugens Podcast

Lyt til vores ugentlige podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.