Kom og hils på verdens mest menneskelignende robot
Den verdensberømte danske robotforsker Henrik Schärfe har fået skabt en tro robot-kopi af sig selv. Den kan du møde, hvis du er i København lørdag 21. juni.

Verdens mest menneskelignende robot bliver en opsigtsvækkende gæst i Videnskab.dk's telt på Science in the City-festivalen i København.

Robotten hedder Geminoid-DK, og den er lavet som en tro mekanisk kopi af professor Henrik Schärfe fra Aalborg Universitets Center for Computermedieret Erkendelse. Han kommer også til festivalen og fortæller om sin forskning i robotter – og om vores fremtid med dem.

I Henrik Schärfes laboratorium eksperimenterer forskerne med mange forskellige slags robotter. Men Geminoid-DK har en særlig rolle at udfylde.

»Vi har robotten af flere grunde. Den vigtigste er, at vi forventer et stort indryk af robotter i årene, der kommer. Derfor bliver vi nødt til at have styr på, hvordan vores kommunikation med robotter fungerer – og det bruger vi robotten til at forske i.  Og så er det sjovt at arbejde med sådan en robot - det er også en væsentlig del af sagen,« fortæller Henrik Schärfe.

Robotudviklingen boomer i disse år

Udviklingen af robotter går ufattelig hurtigt i disse år.

  • Der bliver opfundet nye materialer.
     
  • Nye typer sensorer betyder, at robotterne bliver bedre til at navigere i verden, fordi de bliver bedre til at 'sanse' den.
     
  • Softwaren bliver hele tiden mere og mere avanceret. Via de såkaldte cloud-servicer kan robotter snart kommunikere med hinanden og udveksle viden. Desuden udvikler programmørerne hele tiden bedre og bedre algoritmer, der resulterer i mindre energiforbrug og mere avancerede kundskaber hos robotterne.

Hvem er hvem? Professor Henrik Scharfe har en robotkopi af sig selv, som han tager med til København på lørdag, hvor du kan møde dem i Videnskab.dk's telt ved Carlsberg Byen. (Foto: Geminoid-DK)

»Det peger tilsammen i retning af et scenarium, hvor robotter er meget mere mobile end hidtil og meget mere netværksbaserede. I øjeblikket har hver robot sin egen computer i sig. Men det vil ændre sig. Via cloud-service vil robotterne kunne trække på mange typer beregninger og intelligens på én gang, og de vil kunne dele dem på tværs af tid og sted,« fortæller Henrik Schärfe.

Velfærdsrobotter skal pleje os

Blandt verdens politikere er der også kommet fokus på robot-teknologi. Her i Danmark håber både indenrigsministeren og formanden for Danske Regioner, at robotter kan klare nogle af de dyre plejeopgaver, som hjemmehjælpere og sundhedspersonale tager sig af i dag.

Derfor bliver der i øjeblikket eksperimenteret med at lade robotter indgå i hverdagen på plejecentre og hospitaler.

Biler og fly bliver ikke styret af mennesker

Vores transportmidler vil også blive revolutioneret af den nye teknologi. Ikke fordi menneskelignende robotter fremover skal agere chauffører. Men fordi robotteknologi bliver bygget ind i selve bilerne, så de kører af sig selv.

»Selvkørende biler spås en ret stor fremtid – og det er et område, hvor vi er nået langt de seneste 5-6 år. Førerløse passagerfly er endnu tættere på at blive en realitet. Vi er kun et år fra at kunne sende dem på vingerne her i Europa. For passagererne vil det blive som at sætte sig ind i en metro, hvor der ikke er nogen togfører.«

Fakta

Du kan komme og møde verdens mest menneskelignede robot. Det sker lørdag 21. juni kl. 14.30 i medieteltet på Science in the City-festivalen, der bliver afholdt ved Carlsberg Byen i København.

»Jeg har talt med folk fra flyselskabet Boeing om det, og de overvejer forskellige scenarier for, hvordan det skal foregå. Men det er sikkert, at piloterne skal blive på jorden. Boeing-folkene fortæller mig, at 95 procent af alt, hvad der sker i moderne passagerfly, allerede nu er styret af maskiner. Så det er de sidste få procent, man gnaver af,« fortæller Henrik Schärfe.

En helt ny samfundsmodel

Vores nære fremtid ser altså ud til at kunne blive totalt ændret af en masse ny robotteknologi. Nogle robotter vil ligne mennesker – ligesom Geminoid-DK, som du kan møde på Science in the City-festivalen. Andre robotter vil være skjult i de maskiner, vi allerede kender i dag – som for eksempel den selvkørende bil.

Det vil blive en robot-revolution, forudser Henrik Schärfe.

»Det er ikke bare nye selvkørende græsslåmaskiner i baghaven eller støvsugere i stuen. Det handler om helt nye samfundsmodeller – hvis vi skal sige det lidt dramatisk.«

Kom og hør om vores fremtid med robotterne, og få Henrik Schärfes vurdering af, om vi skal frygte eller omfavne den nye teknologi. Det sker lørdag 21. juni klokken 14.30 i medieteltet på Science in the City-festivalen, der bliver afholdt ved Carlsberg Byen i København.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.