Knuser svulster med ultralyd
Et nyt operationsværktøj kan ved hjælp af højintensiv ultralyd gøre det muligt at fjerne svulster i organer, der bevæger sig.

Det nye operationsværktøj skal kunne fjerne en svulst ved hjælp af højintensiv ultralyd. Forskere arbejder med at udvikle realtids afbildning af patientens indre, så det også bliver muligt at bruge metoden på svulster, som ligger i væv, der bevæger sig, når patienten trækker vejret. (Foto: Sintef)

Det nye operationsværktøj skal kunne fjerne en svulst ved hjælp af højintensiv ultralyd. Forskere arbejder med at udvikle realtids afbildning af patientens indre, så det også bliver muligt at bruge metoden på svulster, som ligger i væv, der bevæger sig, når patienten trækker vejret. (Foto: Sintef)

Det lyder måske som science fiction, men kan snart blive en realitet: En ældre mand har en dødelig leversvulst, som ikke kan opereres væk på en normal måde.

Den ligger for tæt på store blodkar, og det er usikkert, om patienten kan tåle en så stor operation. I stedet lægges han ind i en MR-maskine. Derefter placeres en stor ultralyd-sonde på hans mave.

Sekunder senere kommer tredimensionelle billeder af hans bug og lever op på en computerskærm.

Med millimeterpræcision indstiller patientens læger en maskine, som skal sende højintensive ultralydbølger ind i svulsten, ved hjælp af den specielle sonde og det tredimensionelle ultralydkort.

Så trykker de på en knap, og ultralydbølger fra mange hundrede elementer fokuseres ind mod svulsten. Inde i kroppen varmes det skadelige væv op til 85 grader indtil alle svulstceller er døde.

Nogle minutter senere er operationen færdig og patienten kan rejse sig op og spadsere ud af operationsstuen.

Bevægelige mål

»Historien om denne mand er langt fra fantasi, men henviser til kliniske pilotforsøg gennemført ved et sygehus i Rom,« fortæller seniorforsker og projektleder Thomas Langø ved Sintef (Selskapet for industriell og teknisk forskning ved Norges tekniske høgskole).

Han har i mange år arbejdet med såkaldt billedstyret kirurgi og ultralyd i tæt samarbejde med kirurger ved St. Olavs hospital i Trondheim. Nu skal han og hans kolleger videreudvikle værktøjet, som hedder MRgFUS, eller såkaldt MR-vejledt fokuseret ultralydsterapi.

Målet er at gøre metoden tilgængelig også til at fjerne svulster i organer, som bevæger sig under behandlingen.

Den store udfordring

»Når hjertet slår og patienten trækker vejret, bevæger de bløde organer i bugen sig, for eksempel lever og nyrer. Det gør, at det er meget sværere for kirurgerne at benytte denne teknologi for at ramme svulster i denne del af kroppen nøjagtigt.«

»Derfor er denne metode indtil videre kun godkendt til behandlinger af godartede tumorer i livmoderhalsen,« fortæller Thomas Langø.

Kirurgen fjerner en svulst i en binyre. I billedet til højre har han et kort som viser, hvor svulsten, vitale organer og store blodårer ligger i forhold til operationsinstrumentet, som føres ind i patientens krop. (Foto: Sintef)

Udfordringer er at lave et værktøj, som gør, at kirurgerne kan rammer svulster i bevægeligt væv med millimeterpræcision og i realtid.

»Ultralyd som afbildningsværktøj og vejledningsværktøj i behandling inden for kirurgi er noget vi på Sintef har arbejdet med i mange år. Dette er en teknologi, som er ideel at kombinere med højintensitet fokuseret ultralyd som terapeutisk metode,« siger Thomas Langø.

»Oveni har vi store datasæt, som beskriver kroppens indre og hvordan de forskellige organer bevæger sig. Ikke mange forskningsmiljøet i verden kan lave et billede og samtidigt spore bevægelsen af organer og svulster på den måde, vi gør.«

4D-ultralyd

Det forskerne skal gøre er at visualisere og spore bevægelsen af blødt væv med såkaldt 4D-ultralyd. Det betyder tredimensionelle billeder i realtid.

»4D er det samme som 3D plus tid,« forklarer Langø.

Arbejdet foregår i samarbejde med et team af italienske læger og forskeren fra Skotland, Tyskland og Schweiz.

Thomas Langø forklarer udfordringer som at skulle skyde på et bevægeligt objekt: Det betyder, at kirurgen skal have et billedværktøj, som gør det muligt at ramme det bevægelige organ uden tidsforsinkelse.

Systemet skal altså kunne forudse, akkurat hvor den del af svulsten, som skal destrueres, befinder sig nogle få millisekunder frem i tiden. Dette skal man gøre mange gange, indtil man har ødelagt hele svulsten.

Målet er i første omgang at skabe en simulator, som gør det muligt for kirurgerne at test-operere patienterne virtuelt. Dette skal afgøre, om MRgFUS er den rette metode at bruge på den aktuelle patient og svulsten. Hvis dette går godt, skal patienten opereres i virkeligheden.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk