Klik dig ud i rummet
Det er supernemt: Tænd din computer og udfyld et ansøgningsskema på internettet - så har du taget første skridt til en tur ud i rummet

Ansøg på internettet og tag en tur tur Mars med ESA! Den Europæiske Rumfartsorganisation søger nemlig astronauter. Blandt andet (måske) til noget så eksotisk som en 18 måneders rejse til den røde planet, Mars! Men først skal du desværre udkonkurrere små 50.000 andre Europæere og ikke mindst tre danskere, der allerede har et forspring. Og så skal du vente helt til 2013 med at komme afsted. Er du stadig frisk, så modtager ESA ansøgninger fra den 15. maj til den 18. juni over internettet. Men man skal skynde sig, for der bliver mange, der søger. »Vi forventer et sted mellem 20.000 og 50.000 ansøgninger,« siger lederen af EAC (European Astronaut Centre), Michel Tognini. Tre danskere udvalgt Ansøgningsrunden er en udvidelse af det danske felt i forhold til sidste gang, som var i 2005. Her blev tre danskere, Ronnie Vang, Bo Stenhuus og Jesper Nygård, ellers nøje udvalgt blandt ialt 266 danske ansøgere. Dengang foregik det gennem et udvalg nedsat af videnskabsministeriet under Helge Sander.

Men med den nye ansøgningsrunde skal de tre udvalgte ikke vide sig sikre på at komme afsted, selvom de har et forspring i forhold til de øvrige ansøgere: »Den danske proces er for os en garanti for, at de tre kandidater opfylder de krav, der er til at blive astronaut. Derfor kan de springe den indledende screening, som de øvrige ansøgere skal igennem, over,« siger Michel Tognini, der vurderer, at ca. 1.000 ansøgere vil være tilbage efter den indledende screening.

1000 kandidater til ti pladser Men selv om de allerede er blandt de 1000 udvalgte, kommer der nye udfordringer til for Ronnie, Bo og Jesper, hvis de vil være blandt de kun fire til ti nye astronauter, ESA har brug for.

»Hidtil har vores astronauter typisk gennemført ophold på to-tre uger på den internationale rumstation (ISS). Nu, hvor ESA har leveret såvel forskningslaboratoriet Columbus som det første af en serie ubemandede fragtfartøjer, er vores muligheder for at sende astronauter på længere ophold på op til seks måneder styrket. Det stiller ekstra høje krav til, at astronauterne skal være mentalt og socialt stabile. Tilmed kan det være, at nogle af de astronauter, som vi hyrer nu, kan komme på tale til missioner til Mars, som minimum vil vare 18 måneder,« siger Michel Tognini.

Tålmodighed ESA har endnu ikke lagt sig fast på hvor mange astronauter de skal bruge. Og selvom man skulle slippe gennem nåleøjet i første omgang, skal man stadig være tålmodig. Meget tålmodig. De første europæiske astronauter kommer nemlig allertidligst på rumfart i 2013. De tre danskere forrest i ansøgningskøen vil da være over 40 år gamle.

Til sammenligning regner en række private rumfartsfirmaer, blandt andet Richard Bransons 'Virgin Galactic' med at kunne sende deres betalende kunder ud i rummet i slutningen af 2009. Dermed bliver den første dansker i rummet formentlig investor og finansmand Per Wimmer. Han har erklæret, at han vil være den første dansker i rummet og senere den første dansker på månen.

Wimmer har bestilt en række rumrejser ved flere forskellige selskaber. I første omgang tilbyder Virgin Galactic med deres 'Spaceship Two' dog kun en tur ud i vægtløsheden - 36 kilometer over jorden i en slags rum-sightseeing uden videnskabeligt formål.

Animation fra Virgin Galactic, som viser en mulig rumrejse med Spaceship Two:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.