Klæd om i et magisk spejl
VIDEO: Det magiske spejl kan ikke gøre dig smukkest i landet her, men kan i stedet forandre farve og logo på din T-shirt.

... til en lilla t-shirt i det virtuelle spejl.

... til en lilla t-shirt i det virtuelle spejl.

Den unge kvinde på IFA-messen i Berlin tager en t-shirt på. Foran hende står en stor fladskærm på højkant. Der ser vi kvinden med en t-shirt i en anden farve og med et andet logo.

En assistent trykker på nogle knapper på skærmen. T-shirten skifter farve og logo.

Et af logoerne er en kørende tegnefilm. Den folder sig naturligt efter t-shirtens stof, og når kvinden drejer sig halvvejs rundt, følger logoet med i perspektiv.

Forstærket virkelighed

'Det magiske spejl' er en simpel måde at demonstrere hvordan såkaldt forstærket virkelighed - 'augmented reality' - fungerer.

Dette er en virkelighed, hvor computer-genererede elementer kombineres med den egentlige virkelighede. For at gøre dette overbevisende i real-time, kræves gennemtænkt programmering og stor processorkraft.

Digitalt hønsenet

Det magiske spejl er udviklet af forskere fra det tyske Fraunhofer-institut. Et kamera analyserer punkter på t-shirten, og danner et tredimensionelt netværk af trekanter som beskriver overfladen, en slags digital udgave af et hønsenet.

Billedet af t-shirtens overflade bliver så lagt op på dette digitale trekantsnet. Mindre rynker og folder i stoffet bliver efterlignet ved at lægge tilsvarende lys og skygge-effekter på det behandlede billede.

I brug i skobutik

Det magiske spejl på IFA-messen er en prototype, men en mere simpel version af den samme teknologi, er allerede i brug i en skobutik i Paris. Det er enklere at ændre udseendet på en sko, fordi den er ikke er blød med folder, som et stykke tøj.

I fremtiden forventer udviklerne at teknologien også kan bruges til at prøve smykker og briller.

Fordelen ved at bruge en skærm er enkeltheden. Kunderne behøver ikke at tage grimme specialbriller på, for at se den forstærkede virkelighed.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.

//
//]]>

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk