Kinesisk rumstation på vej
Kina er godt i gang med at etablere sig i rummet. Efter planen skal første del af en kinesisk rumstation opsendes til næste år.

En computertegning af Shenzhou 8 (til højre), der ankommer til Tiangong 1 (Illustration: Xinhua)

En computertegning af Shenzhou 8 (til højre), der ankommer til Tiangong 1 (Illustration: Xinhua)

Kina har færdiggjort konstruktionen af det første modul til en kinesisk rumstation. Det oplyser det officielle kinesiske nyhedsbureau, Xinhua.

Modulet, der kaldes Tiangong 1, skal efter planen sendes i kredsløb om Jorden i løbet af 2011.

Først skal Tiangong 1 dog gennemgå en lang række afprøvninger, hvor elektriske, mekaniske og varmemæssige egenskaber skal kontrolleres. Navnet Tiangong kan oversættes til 'himmelsk palads'.

Når Tiangong 1 er kommet på plads i rummet, vil det få besøg af det kinesiske rumfartøj Shenzhou 8, der skal kobles sammen med modulet. Shenzhou 8, der således får æren af at gennemføre den første kinesiske sammenkobling i rummet, vil ikke være bemandet.

Rumstationen bemandes i 2012

Ifølge Xinhua er Shenzhou 8 netop nu ved at blive bygget og opsendelsen forventes at finde sted i anden halvdel af 2011. Hvis Shenzhou 8's mission bliver en succes, vil vejen være banet for bemandede flyvninger til Tiangong 1.

Det skal så i givet fald ske i 2012 hvor kinesiske astronauter - såkaldte taikonauter - sendes op til Tiangong 1. Indtil videre er to missioner på programmet, hvor taikonauterne skal gennemføre kortere ophold på stationen.

Indtil nu har Kina siden oktober 2003 gennemført tre bemandede rumflyvninger. På den seneste, der fandt sted i slutningen af september 2008, blev den første kinesiske rumvandring gennemført.

Kilde: Xinhua.

Artiklen er lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker